EU lideri na samitu o pandemiji, migracijama, Turskoj, Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 10:47

EU lideri na samitu o pandemiji, migracijama, Turskoj, Rusiji

U Briselu je u toku samit lidera zemalja Unije. Na dnevnom redu su aktuelne teme, od pandemije, odnosa sa Rusijom, do odnosa prema LGBT zajednici u nekim državama.

Prvi dan samita u Briselu počeo je radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom i razgovorom o globalnim izazovima i geopolitičkim pitanjima.

U pozivnom pismu EU liderima, predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel naglasio je važnost koordinacije među EU 27 kada je reč o "otvaranju" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon pandemije i kontrolisanju pojave novih varijanti virusa, uključujući i povećanje ponude vakcina.

Kada je reč o migracijama, EU želi da spreči dalje gubitke života i smanji pritisak na granice EU i to kroz jačanje saradnje sa zemljama porekla i tranzita.

Tokom večere prvog dana samita na stolu će se naći spoljnopolitička pitanja kao što su odnosi sa Turskom i Rusijiom, sprovođenje EU sankcija protiv Belorusije, a očekuje se i usvajanje zaključaka o Libiji, Sahelu i Etiopiji.

Drugi dan samita biće posvećen ekonomskom oporavku Unije, a liderima će se pridružiti i predsednici Evropske centralne banke.

U formatu Evrogrupe razgovaraće se o daljem napretku u vezi sa Bankarskom unijom i Unijom tržišta kapitala, kao i koordinacijom politika u evro zoni.

Merkel: Evropa "na tankom ledu" zbog širenja delta soja

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Evropa u borbi protiv korona virusa "na tankom ledu", jer vrlo zarazan delta soj preti da poništi napredak postignut u smanjenju infekcija.

Merkel je u obraćanju parlamentu rekla da će dalji odgovor na pandemiju biti glavna tema razgovora na današnjem sastanku lidera Evropske unije u Briselu, prenosi agencija AP.

Primetila je da broj slučajeva zaraženih kovidom-19 u 27-članom bloku i dalje opada, dok se stopa vakcinacije povećava.

"Međutim, iako postoji razlog za nadu, pandemija nije gotova, posebno u siromašnim zemljama sveta. Ali i u Nemačkoj i Evropi i dalje se krećemo po tankom ledu", poručila je Merkel.

"Moramo da budemo na oprezu. Naročito su novonastali sojevi, posebno sada delta soj, upozorenje za nas da i dalje budemo oprezni", dodaje Merkel.

Zdravstveni zvaničnici EU predvideli su juče da će delta sojem biti zaraženo 90 odsto svih slučajeva širom evropskog bloka do kraja avgusta, što, kako navodi AP, podvlači potrebu da što veći broj ljudi bude kompletno vakcinisan.

U Nemačkoj, delta soj sada čini oko 15 odsto novih slučajeva, prema nemačkoj agenciji za kontrolu bolesti.

Nemačka je insistirala da zemlje EU dogovore jedinstven stav o karantinu za putnike iz područja u kojima su dominantni sojevi koji izazivaju veliku zabrinutost. To se odnosi na Englesku, gde delta soj, prvi put otkriven u Indiji, već čini većinu slučajeva.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SAMIT U SENCI SUKOBA SA MAĐARSKOM Okupljaju se lideri EU, na stolu pandemija, Turska, Rusija

Izvor: Blic, 24.Jun.2021

Lideri EU 27 sastaju se danas na redovnom junskom samitu u Briselu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.