EU TUŽILA GUGL Prestanite sa ucenjivanjem proizvođača mobilnih telefona

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU TUŽILA GUGL "Prestanite sa ucenjivanjem proizvođača mobilnih telefona"

Evropska unija, odnosno njeni antimonopolski regulatori danas su i zvanično podneli tužbu protiv tehnološkog giganta "Gugla" zbog, kako se navodi, "zloupotrebe dominantne pozicije mobilnog operativnog sistema android u ugovorima sklopljenim sa proizvođačima telefona i operaterima mobilnih mreža".

"Konkurentan sektor mobilnog interneta je izuzetno važan za klijente i preduzeća u Evropi. Na osnovu rezultata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dosadašnje istrage, verujemo da ponašanje Gugla sprečava korisnicima širi izbor mobilnih aplikacija i usluga, i da stoji na putu inovacijama drugih igrača na tržištu", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije, Margret Vestager, a prenosi agencija Rojters.

Statement of Objections sent to @Google on #Android operating system & applications: https://t.co/J6kEWZ14uY pic.twitter.com/zlLU5DZbsb

Evropska unija optužuje "Gugl" za kršenje zakona o konkurenciji tako što "prisiljava proizvođače mobilnih telefona koji koriste Android platformu da 'Guglovim' aplikacijama daju povlašćeni status".

Na koji način?

Na pitanje za koliko je "Gugl" oštetio evropsku ekonomiju, Vestager je odgovorila da je to "jako teško proceniti", ali da je problem mnogo širi, a ne samo u ekonomskom gubitku, rekavši da se tu radi o "sabotiranju inovacija i zdrave konkurencije u sve naprednijem svetu tehnologija".

- Svi mi želimo inovacije, napredak i zdravu ekonomiju. Ali koja je svrha toga kada kompanije nemaju istu šansu i fer uslove? - upitala se komesarka.

Poređenje sa "Eplom"

Na pitanje zbog čega EU nije zabrinuta zbog poslovanja kompanije "Epl", čiju su telefoni glavni rival androidima, Vestager je odgovorila da "Epl ne licencira svoj operativni sistem na druge modele telefona, već isključivo na one koje sam proizvede", i dodala da "Gugl mora da prestane da sabotira konkurenciju".

Statement of Objections to Google: It seems like you are abusing your dominant position by imposing restrictions on Andriod device makers.

- Vi ne možete da skinete aplikaciju 'Gugl plej' na svoj telefon koristeći neki drugi pretraživač, već morate da imate isključivo 'Google Chrome' ili 'Google Search'. Preuzimanje aplikacija nekim drugim putem je praktično nemoguće. Izračunajte: 80 posto pametnih telefona na svetu radi na android platformi, koju je razvio 'Gugl'. Nije problem ako ste veliki i dominantni. Problem je kada svoju veličinu i dominaciju počnete da koristite kako biste maltretirali konkurenciju - oštra je bila komesarka.

Ova tužba bi mogla da ugrozi ključni izvor prihoda Gugla, koji je samo od prodaje reklama na android telefonima zaradio oko 11 milijardi dolara prošle godine, istakao je "Rojters".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nova bitka u ratu EU i Gugla

Izvor: EurActiv Srbija, 20.Apr.2016

Evropska unija optužila je kompaniju Gugl da potkopava globalno tržište mobilnih aplikacija dajući svom operativnom sistemu Android preferencijalni tretman u Guglovim proizvodima. Guglov udeo na tržištu licenciranih mobilnih operativnih sistema u Evropskom ekonomskom prostoru premašuje 90%. Android...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.