Džonson podržao Kamingsa; Starmer: Pokrenuti istragu

Izvor: B92, 24.Maj.2020, 20:20

Džonson podržao Kamingsa; Starmer: Pokrenuti istragu

Britanski premijer Boris Džonson stao je danas u odbranu odluke svog savetnika Dominika Kamingsa da otputuje iz Londona za Daram.

Podržao ga je da putuje u vreme zabrane kretanja zbog pandemije koronavirusa, ocenivši da su neke optužbe na račun ponašanja Kamingsa "očigledno lažne".

Džonson je rekao da Kamings "nije imao alternativu" sem da otputuje na severoistok zbog brige o detetu u vreme "kada su i on i njegova žena bili onesposobljeni zbog korona virusa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Iako je bilo mnogo drugih optužbi o tome šta se dogodilo dok je bio u samoizolaciji i nakon toga, neke od njih su očigledno lažne", rekao je Džonson, prenosi Skaj njuz.

On je dodao da je Kamings "u svakom pogledu postupio odgovorno, u skladu sa zakonom i sa integritetom", navodi BBC.

Džonson je rekao da je Kamings u odluci da otputuje u London "pratio instinkte svakog oca i svakog roditelja", dodaje Gardijan.

Prethodno su neki poslanici vladajuće britanske Konzervativne partije pozvali Kamingsa da podnese ostavku, nakon što je otkriveno da je on tokom karantina zbog korona virusa putovao 400 kilometara na sever Engleske.

Opozicioni političari pozvali su Kamingsa, koji ima ogorman uticaj na britansku vladu, da podnese ostavku, navodeći da je njegovo ponašanje bilo licemerno u vreme kada su milioni Britanaca morali da ostanu u kućama.

Kamings, koje je idejni tvorac kampanje iz 2016. za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, putovao je krajem marta iz Londona u Duram, kako bi predao sina na čuvanje svojim roditeljima, dok je njegova suruga bila bolesna od kovida-19 i tako prekršio mere uvedene radi sprečavanje širenja virusa, prenosi Rojters.

Džonsonov kabinet je saopštio da premijer neće smeniti Kamingsa.

U saopštenju je objašnjeno da je Džonsonov savetnik krenuo na put da bi sina predao na cuvanje svojim roditeljima, jer je njegova supruga obolela, a postojala je velika šansa da i on sam bude zaražen.

"Briga o supruzi i detetu nije zlocin", ocenio je Majkl Gov, generalni sekretar britanske vlade.

Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer ocenio je danas da to što je premijer Boris Džonson stao u odbranu odluke svog savetnika Dominika Kamingsa da putuje tokom zabrane kretanja predstavlja "uvredu za žrtve britanskog naroda" i pozvao na pokretanje istrage o postupku Kamingsa.

"Ovo je bio test za premijera i on ga nije prošao. To što je Boris Džonson izabrao da ne preduzme akciju protiv Dominika Kamingsa je uvreda za žrtve britanskog naroda", naveo je Starmer na Tviteru.

On se obratio nakon što je Džonson stao u odbranu odluke Kamingsa da otputuje iz Londona za Daram u vreme zabrane kretanja zbog pandemije korona virusa, uprkos tome što su neki poslanici iz njegove Konzervativne partije pozvali Kamingsa da podnese ostavku.

Starmer je naveo da su milioni ljudi gledali to obraćanje tražeći odgovore, "i nisu ništa dobili".

"Zato sekretar kabineta mora sada da pokrene hitnu istragu", smatra Starmer.

Džonson je prethodno danas stao u u odbranu odluke Kamingsa da otputuje iz Londona za Daram u vreme zabrane kretanja zbog pandemije korona virusa, uprkos tome što su neki poslanici iz njegove Konzervativne partije pozvali Kamingsa da podnese ostavku.

Kabinet premijera saopštio je da je Kamings otputovao 400 kilometara kako bi osigurao da njegov četvorogodišnji sin bude na odgovarajući način zbrinut nakon što je njegova supruga obolela od Kovida-19.

Džonson je rekao da veruje da je Kamings "u svakom pogledu postupio odgovorno, u skladu sa zakonom i sa integritetom".

On je dodao da je Kamings u odluci da otputuje u London "pratio instinkte svakog oca i svakog roditelja".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.