Dodik čestitao Nikoliću

Izvor: B92, 21.Maj.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik čestitao Nikoliću

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje lično ime, čestitam vam na izboru za predsednika Srbije i želim vam mnogo uspeha u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavljanju ove odgovorne dužnosti", navodi Dodik u čestitki.

Ističući da ga raduje činjenica što su izbori u Srbiji sprovedeni u skladu sa najboljim standardima i procedurama, Dodik je ocenio da će to dodatno ojačati demokratski kapacitet Srbije i njenih institucija.

"Jaka i stabilna Srbija potrebna je njenim gradjanima, ali i Srbima u RS, regionu i celom svetu", naglasio je predsednik RS.

Dodik je izrazio uverenje da će između RS i Srbije biti nastavljena uspešna saradnja i sveukupni odnosi u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima, na dobrobit srpskog naroda i svih gradjana RS i Srbije.

Čestitka Milorada Dodika, koji je aktivno podržavao predsedničkog Borisa Tadića učestvujući i na konvencijama Demokratske stranke, stigla je dan nakon što su saopšteni preliminarni rezultati da je Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije jer je u drugom izbornom krugu pobedio Borisa Tadića.

Predsednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je interes RS strateška saradnja vlasti u Banjaluci i Beogradu, bez obzira ko je na vlasti i u RS i Srbiji.

Radojičić je čestitao Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, ocenjujući da je na osnovu sinoćnjih Nikolićević poruka "stekao utisak da će nove vlasti u Beogradu imati i te kakav strateški pogled prema RS".

"Potrebno nam je veoma veliko razumevanje i odlična saradnja sa vlastima u Beogradu. Očekujem da će novi predsednik, a i parlament i vlada Srbije, kada budu formirani, i dalje imati bratski ili sestrinski odnos prema Banjaluci", rekao je Radojičić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, RS od svake vlasti u Beogradu očekuje stratešku, političku i privrednu saradnja i podršku.

Predsednik Narodne skupštine RS još je ocenio da se politički odnosi u BiH značajno komplikuju, navodeći da "jedna linija bošnjačke politike" namerno provocira situaciju pred predstojeće lokalne izbore i da pokušava da blokira evropski put BiH.

Bosić: Dodik da se izvine Nikoliću

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić pozvao je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se izvini novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, jer je učestvovao u predizbornoj kampanji protiv njega.

"SDS je upozoravao Dodika da to ne radi, kao i da se niko iz RS netreba mešati u proces izbora u Srbiji. Nažalost, dobilo smo situaciju da je predsednik RS, na neki način, zloupotrebio svoju funkciju, uključivši se u kampanju u Srbiji", kazao je Bosić na konferenciji za novinare.

Lider SDS-a smatra da bi zbog toga Dodik trebalo da se izvini Nikoliću, dodajući da je to najmanje što može uraditi da bi "na odredjeni način otvorio put za normalnu saradnju".

Bosić je još kazao da očekuje da će Nikolić preći preko činjenice da je Dodik aktivno učestvovao u kampanji protiv njega,verujući da će Nikolić u interesu Srbije i RS saradjivati sa institucijama ovog entiteta.

On je dalje ocenio da je Nikolićeva pobeda "dobra za srpski narod i sa leve i sa desne strane Drine", izrazivši nadu da odnosi RS iSrbije više neće biti deklarativni već da će preći na viši nivo.

"Umesto zagrljaja i slikanja pred kamerama, očekujemo razvoj specijalnih i paralelnih veza RS i Srbije", naglasio je Bosić.

On je upozorio da je "još jedino u RS sva vlast koncentrisana u rukama jednog čoveka", pozivajući Dodika da napusti mesto predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i postavi se kao predsednik svih gradjana.

"Vreme je da se proces demokratizacije i departizacije društva otvori i u RS. Bez razdvajanja stranačkih od državnih funkcija nema tog procesa koji je kancer u društvu RS i deli gradjane na one koji pripadaju vladajućoj stranci, mogu dobiti posao i imati privilegije, a drugi ne", istakao je lider SDS-a.

Bosić je još naveo da ne vidi razloga da bi posle pobede Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji moglo doći do tenzija ili promene politike u regionu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banja Luka: Vlajki čestitao Nikoliću na izboru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Maj.2012

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki čestitao je danas Tomislavu Nikoliću pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji. Vlajki je izrazio uvjerenje da će se vanjskopolitički  kurs Srbije odvijati u smjeru  koji će biti djelotvoran za samu Srbiju, susjede u regiji  i za suvremene...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ugljanin čestitao Nikoliću na pobedi

Izvor: Kurir, 21.Maj.2012

U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje ime čestitam Vam pobedu na izborima za predsednika Srbije. Verujem da ćete funkciju predsednika obavljati časno i pravedno u interesu svih građana Srbije, navodi Ugljanin..BEOGRAD - Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.