Dodik: Srbija bi trebalo da traži sever Kosova i prizna ostatak

Izvor: Blic, 05.Sep.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srbija bi trebalo da traži sever Kosova i prizna ostatak

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je sever Kosova realnost i da bi Srbija trebalo da traži da taj njegov deo ostane u Srbiji, uz prihvatanje ostatka pokrajine kao države, pod uslovom da se, kako kaže, očuvaju nacionalni spomenici.

Dodik doduše kaže da je ranije bilo bolje vreme za to, a da bi sada morali svi da se okupe, da vide šta je realnost kako bi "završili tu priču".

- S druge strane, Srbiji mora biti jasno, vraćanje (Kosova) u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političkom smislu je nemoguće. Nije to samo kako u Srbiji predstavljamo da je to samo gubitak. Možda to možemo posmatrati nekim darom i, naravno, zaštititi svoje interese. Baviti se Kosovom samo na ovaj način - ne želim da donosim odluke jer će me istorija zapisati kao negativnog tipa u toj situaciji - ali moraju se svi okupiti, viđeti šta je realnost i završiti tu priču. Sever Kosova je realnost -, naveo je Dodik u intervjuu "Novom magazinu".

On veruje da se "neke stvari", ipak, mogu vratiti a ako, kako kaže, ostane ovako, kaže da "nikada ne priznamo Kosovo".

- Ne možete da pristanete, jer sutra će vam doći neki drugi da odvale drugi deo teritorije i šta onda? Neke se stvari moraju poslati kao poruka - smatra Dodik.

Upitan otkuda mu ta suvišna agresija, on odgovara da živi u maloj političkoj sredini u kojoj, kako kaže, ako nisi glasan i ne vičeš, neće te čuti.

- Da ne vičem možda ne bih došao ni do vas - kazao je Dodik.

Povezane vesti: "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog EU: Ako Beograd predloži, može i viši nivo dijaloga sa Prištinom Žbogar: Izgraditi poverenje između severa Kosova i Prištine Tači: Predložiću plan za integraciju Srba na severu Kosova Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.