Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

Izvor: B92, 04.Sep.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

Brisel -- Uzajamno priznanje Beograda i Prištine - uslov koji Evropski parlament očekuje za ulazak Srbije u članstvo EU, kaže predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Šulc je, nakon razgovora sa predsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem, naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovarali veoma otvoreno i da "odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem".

"Jasno nam je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sledi još dug put, mnogo prepreka, poput 'fusnote', Evropski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade", predočio je Šulc.

"Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Evropske unije, uz ispunjavanje svih merila i uspostavljanje miroljubivih, postojanih odnosa između dve zemlje".

Rekavši da je to teško, ali ne i nemoguće, predsednik EP je rekao da predsednik Evropskog saveta Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i "unutrašnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Evropska unija kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo".

On je rekao i da je u razgovoru s Dačićem bilo reči o reformama, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju u Srbiji i rastućem problemu nezaposlenosti, pitanju budžeta i dugom spisku problema s kojima se i sama EU sučeljava.

Šulc je poželeo uspehe novoj srpskoj vladi, Srbiji i da "Đoković ponovo pobedi" na Otvorenom prvenstvu SAD u tenisu, odnosno da "najbolji pobedi".

Dačić je zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Martinu koji je, na njegovo veliko zadovoljstvo, predsednik Evropskog parlamenta, institucije koja možda i najviše podržava evropsku budućnost Srbije.

Naglasio je da je čvrsto opredeljenje vlade Srbije da nastavi evropski put i ispunjavanje uslova utvrđenih EU "merilima iz Kopenhagena", tako da Srbija bude činilac mira i stabilnosti u regionu.

Dačić je dodao da to uključuje i rešavanje spornih pitanja između Beograda i Prištine.

Srpski premijer je podvukao i važnost slobode medija i prava nacionalnih manjina, rekavši da ga veoma raduje što su u vladi Srbije i predstavnici nacionalnih manjina.

Šulc, koji je nemački parlamentarac, prvi je evropski političar koji je pomenuo potrebu međusobnog priznanja Beograda i Prištine u procesu priključenja EU.

Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne moze da ispuni, ocenila je za Tanjug potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, reagujući na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica je izjavio da je izjava Šulca do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo i optužio bivšu vlast za saučesništvo u tom "projektu".

Bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović ocenjuje da "grube poruke" koje danas stižu iz Brisela predstavljaju negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

Todorić: Izjava Šulca najjasnija poruka do sada

"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo najdelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo, ali i za odnose Srbije i EU", kazao je Šulc.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da zaoštravanje retorike nekih zvaničnika EU proističe iz njihovog poimanja političke i ekonomske situacije u Srbiji, odnosno procene da će Beograd u sadašnjim okolnostima lakše popuštati pod pritiscima.

"Ajkule su osetile krv i misle da će Srbija, pošto je u teškoj ekonomskoj situaciji, evropsku pravovernost morati da dokazuje tolerisanjem ovakvih izjava, a onda i ispunjavanja neprijatnih uslova", izjavio je Todorić agenciji Tanjug.

Poruka predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da se za Srbiju i Kosovo na kraju evropskog puta kao uslov za priključenje EU postavlja pitanje međusobnog priznanja, prema Todorićevim rečima, jeste najeksplicitnija poruka te vrste iz vrha EU, a, ukoliko Srbija ne reaguje, i drugima će biti lakše da nastave sa ovakvim ili još težim izjavama.

"Mi možemo da kažemo da je Evropski parlament nebitna institucija, sa stavovima koji ne obavezuju Savet ministara i države članice i da Šulc ne govori u ime čitave EU, ali to bi bila vrsta zavaravanja i uljuljkivanja, jer dovoljno je da nas uslovljava jedna država članica da bi nas blokirala na putu evrointegracija", rekao je Todorić.

Pozicija Srbije je, kada je reč o evrointegracijama, prema njegovim rečima, veoma teška i novoj vladi će trebati mnogo pameti, manevrisanja i strpljenja kako bi se nosila sa ovakvim i sličnim porukama u budućnosti, a jedini put je, uveren je Todorić, ekonomska konsolidacija i izgradnja Srbije kao kredibilnog partnera EU.

Upitan da li Šulc artikuliše stav čitave EU, iznosi lični stav ili države iz koje dolazi, Todorić je ocenio da je verovatno da su evropski zvaničnici uoči posete premijera Srbije Ivice Dačića usaglasili kakve će poruke poslati.

Simić: Neprijatna vest za novu vladu

Profesor političkih nauka Predrag Simić rekao je da će izjava predsednika Evropskog parlamenta da Srbija treba da prizna Srbiju pred izbor - EU ili Kosovo.

Simić je Tanjugu objasnio da tu izjavu treba shvatiti kao veoma tešku i neprijatnu poruku novom premijeru Srbije Ivici Dačiću.

"Šulc ne istrčava sa izjavama
. On je jedan od vodećih evropskih političara i njegove izjave se ne mogu tek tako odbaciti", objasnio je Simić.

Prema njegovim rečima, takva izjava nije lični stav Šulca, već stav Evropskog parlamenta i, kako je ponovio, to je jedna veoma neprijatna vest za novu Vladu Srbije.

To je kako je istakao, novi "udarac" za Srbiju koja je nedavno pristala da se Kosovo predstavlja i bez fusnote, a da pritom s druge strane Priština nije napravila nikakav kontraustupak.

"Priština je s druge strane donela odluku da srpske vozačke dozvole više ne važe. Ovom izjavom stvoren je neprijatan osećaj da je Srbija priterana uz zid i ta stvar nije nastala preko noći i ne može se preko noći ni rešiti", kazao je Simić.

On tvrdi da su sve to znale i demokrate dok su bile na vlasti, da je to trebalo da imaju u vidu i da rade na rešavanju tog problema.

Janjić: Izjava ohrabrena Dačićevim govorom u Savetu bezbednosti

Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca jeste politički stav koji izražava većina evropskih parlamentaraca, posebno iz zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije, kaže direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On smatra da su oni ohrabreni govorom premijera Srbije Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Dačić je izričito rekao da će Srbija raditi na nalaženju konačnog, pravednog i sveobuhvatnog rešenja. Za Šulca i zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova konačno i pravedno rešenje je Kosovo u sadašnjim granicama", rekao je Janjić Tanjugu.

On je naglasio da je dobro što je Šulc sada izašao sa takvim stavom, jer bi domaći političari morali da počnu da usaglašavaju svoje stavove oko toga da li Srbiji sada treba da govori o konačnom rešenju pitanja Kosova.

"Mislim da nam to ne treba. Moj komentar je da bi Dačić morao da bude oprezniji u svom govoru, da bi Srbija trebalo da usvoji strategiju koje će se svi pridržavati i da se ne žuri ka konačnim rešenjima, nego da se aktivnom politikom rešavaju kratkoročni problemi", istakao je Janjić.

Prema njegovom mišljenju, "pravi stav prema Kosovu je onaj koji je artikulisala Ketrin Ešton, a on glasi - Srbija se moli da ne uspovara put Kosova ka EU, rešenje u dijalogu treba tražiti bez primene nasilja, treba se koncentrisati na primenu tehničkog dijaloga i uklanjanja bezbednosnih struktura sa severa Kosova i otvoriti pitanje ruda i energenata.

"To su stvari o kojima treba razmišljati i na kojima treba raditi. Ovo o čemu je Šulc govorio je možda problem koji će Srbiju sačekati za 20 godina", ukazao je Janjić.

Pribićević: Šulcova izjava veliko iznenađenje

Izjava predsednika Evropskog parlamenta za nekadašnjeg ambasadora Ognjena Pribićevića predstavlja iznenađenje, a njegova je ocena da će u Beogradu biti veoma loše primljena.

Pribićević smatra da Šulc ne može da govori u ime svih zemalja Unije, jer, kako kaže, unutar same EU, pa i njenog parlamenta, postoje zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Mislim da je Šulcova izjava veliko iznenađenje iz više razloga - prvo što dolazi od čoveka koji se nalazi na čelu EP i krajnje je nelogično da neko na takvoj funkciji daje takvu izjavu, zato što je i sam rekao da se unutar EU, a samim tim i EP, nalaze zemlje koje nisu priznale nezavisnost. Samim tim on ne može govoriti u ime svih članica EU, pa ni EP", rekao je Pribićević Tanjugu.

On je dodao da je druga protivrečnost što ta izjava dolazi od čoveka koji pripada Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, koja je bar do sada uvek imala nešto iznijansiraniji i blagonakloniji stav prema Srbiji kada je reč o Kosovu i Metohiji u odnosu na Hrišćansko demokratsku uniju.

"Ako Evropa ima nekakve poruke takve sadržine bilo je za očekivati da one dođu od nekoga iz EK ili od samog Vašingtona ili berlinskog Ministarstva spoljnih poslova ili kancelarije Angele Merkel. U tom smislu taj stav je iznenađenje i svakako da će biti jako loše primljen u Beogradu, jer se time postavlja kao uslov svih uslova međusobno priznanje Srbije i Kosova, što Srbija neće biti spremna da uradi", rekao je Pribićević.

Pribićević je ipak napomenuo da izjava Šulca mora biti primljena sa rezervom u smislu šta je on zaista rekao, s obzirom na neke prethodne izjave.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cilj međusobno priznanje Srbije i Kosova

Izvor: Kurir, 04.Sep.2012

"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo ali i za odnose Srbije i EU, predsednik Evropskog parlamenta..BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je...

Nastavak na Kurir...

Šulc: Prioritet mir na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Sep.2012

Sada je prioritet mir, a krajnji cilj je međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.  Predsjednik Evropskog parlamenta izjavio je da problem u rješavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao, Evropska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Novinari ismejali predsednika Evropskog parlamenta (FOTO+VIDEO)

Izvor: S media, 04.Sep.2012

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc iznenadio je mnoge kada je poručio da mora da dođe do uzajamnog priznanja Srbije i Kosova...On je pritom pokušao i da bude zanimljiv. Naime, tokom davanja izjave novinarima, posle sastanka sa Ivicom Dačićem, izjavio je da je sa srpskim premijerom razgovarao...

Nastavak na S media...

VEST DANA: Priznanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU!

Izvor: medio.rs, 04.Sep.2012

Priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Nastavak na medio.rs...

Sulc: Neke clanice EU ne priznaju Kosovo, ali EU to trazi od Srbije

Izvor: Beta Video, 04.Sep.2012

CH 2: BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin SSulc: Neke članice EU ne priznaju Kosovo, ali EU kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo.

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Šulc: Priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU

Izvor: Večernje novosti, 04.Sep.2012

BRISEL - Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da se završi međusobnim priznavanjem Srbije i Kosova, izjavio je danas u Briselu predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.Upitan o razvoju odnosa Beograda i Prištine, Šulc je odgovorio da su...

Nastavak na Večernje novosti...

Novinari ismijali predsjednika EP, pogriješio prezime Đokoviću

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2012

BRISEL - Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pokušao je da bude zanimljiv na konferenciji sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, ali su novinari ismijali njegov pokušaj.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Grubješić za S media: Ne priznajemo Kosovo!

Izvor: S media, 04.Sep.2012

Predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da je uslov za prijem Srbije u EU - priznanje Kosova...Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je za S media portal da takav uslov nije prihvatljiv:..-Do ulaska Srbije u EU promeniće se mnogo toga i u samoj...

Nastavak na S media...

Srbija između Šulca i Filea

Izvor: Studio B, 04.Sep.2012

Izjava predsednika EU Martina Šulca da je uslov za priključenje Srbije EU međusobno priznanje sa Kosovom izazvala je šok u srpskoj javnosti...Donekle je ublažila večerašnja izjava komesara EU za proširenje Štefana Filea da je uslov Srbiji normalizacija odnosa, a ne priznavanje...Šulcovu izjavu...

Nastavak na Studio B...

Koštunica: Izjava Šulca ogoljuje politiku Brisela o Kosovu

Izvor: Kurir, 04.Sep.2012

Prethodna vlast Demokratske stranke bila je neposredan i direktan saučesnik i pomagač Evropskoj uniji na ovom projektu uspostavljanja nezavisnog Kosova. Od prihvatanja Euleksa do rukovanja sa Tačijem, poručio lider DSS..BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica ocenio je...

Nastavak na Kurir...

Koštunica: Izjava Šulca ogoljuje politiku Brisela o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2012

BEOGRAD -..Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštinica ocenio je danas da je izjavom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grubješić: Ne priznajemo Kosovo!

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da Srbija neće priznati Kosovo. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da je uslov za prijem Srbije u EU - priznanje Kosova. ..Ne možemo da prihvatimo baš sve uslove EU: Suzana Grubješić  ..Potpredsednica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šulc razdora

Izvor: RTS, 04.Sep.2012

Uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, rekao Martin Šulc. Srpske stranke reagovale oštro i razmenom kontraoptužbi...Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da problem u rešavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao,...

Nastavak na RTS...

Simić: Šulcova izjava dovešće Srbiju pred izbor EU ili Kosovo

Izvor: Blic, 04.Sep.2012

Izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju izazvala je burne reakcije srpskih političara i stručnjaka. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica..Koštunica: Izjava Šulca ogoljuje politiku...

Nastavak na Blic...

Šulc: Priznanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU

Izvor: Politika, 04.Sep.2012

Brisel – Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije...Šulc je to rekao posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i naglasio da su on i predstavnici...

Nastavak na Politika...

Normalizacija odnosa, a ne priznanje

Izvor: Beta, 04.Sep.2012

BRISEL, 4. septembra 2012. (Beta) - Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je u utorak da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da j.

Nastavak na Beta...

Šulc traži priznanje, File demantuje

Izvor: RTS, 04.Sep.2012

Uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, rekao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Evropski komesar Štefan File demantuje izjavu Šulca i kaže da EU traži normalizaciju odnosa, a ne priznavanje Kosova. Srpske stranke reagovale oštro i razmenom kontraoptužbi....

Nastavak na RTS...

Kocijančić: Uslov normalizacija odnosa s Kosovom, ne priznanje

Izvor: Blic, 04.Sep.2012

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je danas da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom. Portparolka...

Nastavak na Blic...

Uslov normalizacija,ne priznanje Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom. ..Evropska unija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dačić: Nema novih uslova EU za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Sep.2012

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak uveče u Briselu da se ništa nije promenilo u stavovima Srbije i Evropske unije po pitanju članstva zemlje u EU i da na tom putu nema novih uslova. "Ništa se nije promenilo ni u stavu Srbije ni u stavovima EU.. Nema nikakvih novih uslova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Nema novih uslova EU za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da se ništa nije promenilo u stavovima Srbije i Evropske unije po pitanju članstva zemlje u EU i da na tom putu nema novih uslova. ..Dačić: Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova  .."Ništa se nije promenilo ni u stavu Srbije ni u stavovima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Eštonova spremna da učestvuje u dijalogu

Izvor: Akter, 04.Sep.2012

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton iskazala je svoju odlučnost da odigra ličnu ulogu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Nastavak na Akter...

VEST DANA: Priznanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU!

Izvor: SandzakInfo.net, 04.Sep.2012

 . Priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc..  

Nastavak na SandzakInfo.net...

EU traži "dobrosusedske" odnose sa Kosovom

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom. ..Evropska unija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šulc rekao očigledno ili pogrešno protumačen?

Izvor: Deutsche Welle, 05.Sep.2012, 09:21

EU od Srbije očekuje normalizaciju odnosa sa Kosovom, a ne priznanje nezavisnosti, kaže komesar za proširenje EU. Istovremeno, predsednik Evropskog parlamenta smatra da je „rekao samo očigledno“..

Nastavak na Deutsche Welle...

Priznanje Kosova je politička realnost

Izvor: Beta, 05.Sep.2012

PRAG/BEOGRAD, 5. septembra 2012. (Beta) - Priznanje Kosova ne može biti formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali će to biti politička realnost, jer je teško očekivati da Unija u svoje redove pri.

Nastavak na Beta...

"Priznanje Kosova neformalan, ali obavezan uslov"

Izvor: Akter, 05.Sep.2012

Priznanje Kosova ne može biti formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali će to biti politička realnost

Nastavak na Akter...

EU i Kosovo: od nasilja ka pritisku

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2012

05.09.2012. -..EU ponovo je ubedljivo predložila Srbiji da prizna nezavisnost Kosova. ”Normalizacija” odnosa sa Prištinom i dalje ostaje obavezan uslov za stupanje u EU...Da navedemo izjavu šefa Evropskog parlamenta Martina Šulca, koji je rekao da je to krajnje delikatno pitanje ne samo za Srbiju...

Nastavak na Vostok.rs...

Nova strategija EU za Kosovo?

Izvor: B92, 05.Sep.2012

Brisel -- EU je pripremila inicijalnu strategiju za rešavanje kosovskog pitanja kojom bi se odnosi Beograda i Prištine trajno uredili, saznaje Tanjug u Briselu...Tom strategijom, koja se oslanja na tri stuba, planirano je podizanje dijaloga na viši politički nivo i uključivanje visoke predstavnice...

Nastavak na B92...

Strategija sa Srbijom za rasplet oko Kosova

Izvor: Beta, 05.Sep.2012

BRISEL, 5. septembra 2012. (Beta) - Čelnici EU Ketrin Ešton i Štefan File su sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem razmotrili "strategiju" koja bi omogućila nalaženje prihvatljivog rešenja za kosovsko pita.

Nastavak na Beta...

EU ima novu strategiju za Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2012

Čelnici EU Ketrin Ešton i Štefan File su sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem razmotrili "strategiju" koja bi omogućila nalaženje prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje. ..Evropska unija traži pravu strategiju za rešavanje problema na Kosmetu  ..Po rečima jednog evropskog zvaničnika,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šulc ipak demantovan, radi se na strategiji za Kosovo

Izvor: EurActiv Srbija, 05.Sep.2012

Čelnici EU Ketrin Ešton (Catherine Ashton) i Štefan File (Füle) su sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem razmotrili "strategiju" koja bi omogućila nalaženje prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje, naveli su 5. septembra izvori EU u Briselu. Po rečima jednog evropskog zvaničnika, strategija...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Dodik: Srbija da traži sever Kosova i prizna ostatak

Izvor: Kurir, 05.Sep.2012

Srbiji mora biti jasno, vraćanje (Kosova) u političkom smislu je nemoguće. Nije to samo kako u Srbiji predstavljamo da je to samo gubitak, rekao je predsednik Srpske..BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je sever Kosova realnost i da bi Srbija trebalo da traži da taj njegov...

Nastavak na Kurir...

Dodik: Srbija bi trebalo da traži sever Kosova i prizna ostatak

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2012

Da je kojim slučajem lider u Srbiji, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bi imao rešenje za Kosovo. Naime, Dodik smatra da je sever Kosova realnost i da bi Srbija trebalo da traži da taj njegov deo ostane u Srbiji, uz prihvatanje ostatka pokrajine kao države, pod uslovom da se, kako kaže,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uzbunjivač

Izvor: Danas, 05.Sep.2012

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ustalasao je domaću javnost izjavom da „uzajamno priznanje Beograda i Prištine jeste uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju“. S druge strane, srpski premijer Ivica Dačić, koji se prekjuče sastao sa Šulcom u okviru posete Briselu, ocenio je da su...

Nastavak na Danas...

Dodik: Sjever Kosova je realnost, BiH ne postoji

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Sep.2012

BEOGRAD - "Sjever Kosova je realnost i Beograd treba tražiti da ono ostane u Srbiji, a ostatak Kosova prihvatiti kao državu uz uvjet očuvanja nacionalnih spomenika".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Dodik: Sever Kosova Srbiji, ostatak priznati

Izvor: NaDlanu.com, 06.Sep.2012, 00:46

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srbija treba da ponudi međunarodnoj zajednici i Kosovu da sever pokrajine ostane u Srbiji, a da ostatak Kosova bude priznat kao država. .. Srbija treba da ponudi međunarodnoj zajednici da sever Kosova ostane u Srbiji, a da ostatak Kosova prizna...

Nastavak na NaDlanu.com...

Dodik: EU će tražiti Srbiji Kosovo

Izvor: B92, 06.Sep.2012

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je će priznavanje Kosova od Srbije biti traženo kada ona bude trebalo da postane član EU...Komentarišući izjavu predsednika Evropskog parlamenta o potrebi međusobnog priznavanja Beograda i Prištine za ulazak u EU, Dodik je novinarima...

Nastavak na B92...

Šulc: Nema dodatnih uslova za EU

Izvor: B92, 07.Sep.2012, 00:53

Beograd -- Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc svojom izjavom nije hteo da formuliše dodatne uslove Srbiji za pristup EU, kaže njegov portparol Armin Mahmer...Mahmer, je u pisanoj izjavio napisao da je Šulcovoj izjavi pridodat nepotreban značaj i pogrešno značenje...„Predsednik Šulc...

Nastavak na B92...

Nepotreban značaj i pogrešno značenje izjave

Izvor: Beta, 07.Sep.2012

BEOGRAD, 7. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc istakao je da je njegovoj izjavi da su uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU dati nepotreban značaj.

Nastavak na Beta...

Šulc: Nema dodatnih uslova za EU

Izvor: medio.rs, 07.Sep.2012

Beograd -- Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc svojom izjavom nije hteo da formuliše dodatne uslove Srbiji za pristup EU, kaže njegov portparol Armin Mahmer.

Nastavak na medio.rs...

Kacin: Šulc je pričao u svoje ime

Izvor: B92, 07.Sep.2012

Vašington -- Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže da je predsednik EP Martin Šulc govorio u svoje ime kada je rekao da će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u EU...Prema Kacinovom mišljenju, suviše je dugoročno pitanje da li će Srbiji biti postavljen konačan uslov priznavanja Kosova..."Šulc...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.