Šulc traži priznanje, File demantuje

Izvor: RTS, 04.Sep.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc traži priznanje, File demantuje

Uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, rekao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Evropski komesar Štefan File demantuje izjavu Šulca i kaže da EU traži normalizaciju odnosa, a ne priznavanje Kosova. Srpske stranke reagovale oštro i razmenom kontraoptužbi.

19.29 - Evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao izjavu Martina Šulca da EU traži od Srbije priznavanje Kosova, naglasivši da je uslov normalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa, a ne priznavanje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da problem u rešavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao, Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo, na šta su reagovale, oštro i sa razmenom kontraoptužbi, vodeće srpske političke stranke.

Premijer Ivica Dačić rekao je za RTS da izjava Martina Šulca proizlazi iz političkog stava njegove države koja je priznala nezavisnost Kosova. Dačić, međutim, dodaje da to nije nikakav uslov za pristupanje Srbije EU. "Mislim da će njemu biti krivo jer će u javnosti u Srbiji biti označen kao neko ko postavlja nove uslove", rekao je Dačić u Dnevniku RTS-a.

Ivica Dačić navodi da je iz razgovora sa Šulcom, a i iz predistorije odnosa shvatio da je on jedan od onih koji imaju možda najpozitivnije mišljenje o Srbiji. "Čak je danas u razgovoru govorio o tome da je hipokrizija da EU ponekad od Srbije traži da prizna Kosovo, a da ni sve zemlje EU nisu priznale nezavisnost", naveo je Dačić.

Dačić je dodao i da mu je Šulc u današnjem razgovoru pomenuo da je preko leta čitao knjigu Nikole Pašića o nefer odnosima 1914. godine. "Tako da, mislim da je to jedno potpuno pogrešno i pojednostavljeno tumačenje onoga što je on želeo da kaže", istakao je Dačić.

"U suštini, pitanje se odnosilo na to kako vi vidite šta će biti konačna solucija, gde je on govorio o dugom putu koji po njegovom mišljenju treba da se završi na takav način", naveo je premijer.

Dačić podvlači da nema nikakvih novih uslova koji idu ka tome. Premijer navodi da EU nije promenila stav iz decembra i da uslovi ostaju implementacija dogovora Beograda u Prištine, dovršetak dogovora na temama koje su preostale, kao i mogućnost da Euleks deluje na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Međutim, evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao je izjavu Martina Šulca, naglasivši da je uslov normalizacija odnosa sa Kosovom, a ne priznavanje.

"Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja", rekao je File u Briselu novinarima, prenosi Tanjug.

File je naglasio da EU "nema nikavih planova izvan toga" i da su uslovi koji su poznati i navedeni u zaključima iz decembra i danas ponovljeni u razgovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Mi smo ponovili i danas da su šefovi država u decembru doneli zaključke u kojima se jasno govori o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom. To se odnosi na normalizaciju, a ne potrebu priznanja. Taj mandat je veoma jasan i nema planova izvan toga", naglasio je File.

Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, nije želela da komentariše izjavu Šulca jer, kako je rekla, "on je predsednik Evropskog parlamenta i to je njegova izjava".

Kocijančič je Tanjugu rekla da je stav Evropske unije po tom pitanju jasan - da je "priznanje pitanje za članice" Unije. "Ono što EU i Evropski savet žele je ono što je rečeno i u prošlosti - to što želimo da vidimo je vidljiv i održiv napredak odnosa sa Kosovom", istakla je Maja Kocijančič.

Martin Šulc je ranije, upitan gde vidi finale razrešenja kosovskog pitanja, istakao da je konačni cilj Evropskog parlamenta da se Srbija priključi Uniji ispunjavajući sve uslove i imajući u vidu mirne i održive odnose sa Kosovom. To, je, prema njegovoj oceni, u ovom trenutku teško, ali ne i nemoguće ostvariti.

"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo, ali i za odnose Srbije i EU", rekao je Šulc. On je rekao i da je u ovom trenutku priopritet da se obezbedi mir, a da je krajnji cilj međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU.

"Miran razvoj odnosa Srbije i Kosova mora nas dovesti do međusobnog pomirenja. Svesni smo da je mnogo posla i prepreka na tom putu", rekao je Šulc.

Polemika Stefanovića i SNS-a

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je da "gruba" izjava predsedika Evropskog parlameta Martina Šulca o priznavanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU predstavlja negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

"To je vrlo negativan početak saradnje nove vlasti sa EU. To su grube, teške poruke koje dobijaju naše vlasti u prvoj zvaničnoj poseti Briselu", rekao je bivši šef pregovaračkog tima.

Srpska napredna stranka je, pak, pozvala Stefanovića da objasni zbog čega nije ranije obavestio javnost o zahtevima EU prema Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Stefanović je svojom lošom politikom stvorio ambijent da se nova Vlada danas suočava sa ovakvom porukom. SNS postavlja pitanje Borislavu Stefanoviću zbog čega je, ako je znao šta se od Srbije zahteva, to skrivao od građana Srbije i kako se odjednom naprasno setio da ćemo jedino ukidanjem institucija na severu Kosova i Metohije moći da odblokiramo proces naših daljih integracija", navodi SNS.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić kaže da uslov koji je spomenuo Šulc Srbija ne može da ispuni.

"Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne može da ispuni", rekla je potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije.

DSS: Ogoljena istina

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštinica ocenio je da je izjavom Martina Šulca "do kraja ogoljena istina da Brisel već četiri godine vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo".

"Prethodna vlast koju je predvodila Demokratska stranka bila je neposredan i direktan saučesnik i pomagač Evropskoj uniji na ovom projektu uspostavljanja nezavisnog Kosova. Od prihvatanja Euleksa do sporazuma koje je prethodna vlast potpisala sa Prištinom, pa sve do rukovanja sa Hašimom Tačijem, predstavlja put koji je prošla vlast prešla u predavanju Kosova", naveo je Koštunica.

"Srbiji je nasušno potrebna nova politika i potpuni diskontinuitet sa poražavajućom politikom, koju je na štetu Srbije sprovodila prethodna vlast", navodi predsednik DSS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.