Srbija između Šulca i Filea

Izvor: Studio B, 04.Sep.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija između Šulca i Filea

Izjava predsednika EU Martina Šulca da je uslov za priključenje Srbije EU međusobno priznanje sa Kosovom izazvala je šok u srpskoj javnosti.

Donekle je ublažila večerašnja izjava komesara EU za proširenje Štefana Filea da je uslov Srbiji normalizacija odnosa, a ne priznavanje.

Šulcovu izjavu analitičari su ocenili kao "zaoštravanje retorike" Brisela i "neprijatnu poruku", a predstavnici vlasti su poručili da je to uslov koji Srbija ne može da ispuni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Komentarišući izjavu Šulca, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da to nije nikako uslov i da je u pitanju "potpuno pogrešno i pojednostavljeno tumačenje onoga što je on želeo da kaže".

"To proizilazi iz stava države iz koje on dolazi, a koja je priznala nezavisnost Kosova. To nije nikakav uslov za pristupanje Srbije EU i mislim da će njemu (Šulcu) na kraju krajeva biti krivo jer će u domaćoj javnosti u Srbiji biti označen kao jedan od onih koji možda postavljaju dodatne uslove, a iz razgovora sa njim on je jedan od onih koji imaju najpozitivniji odnos prema Srbiji. I danas je govorio o tome da je hipokrizija da EU traži od Srbije da prizna Kosova, a da sve zemlje u EU nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić za RTS.

On je dodao i da mu je Šulc u današnjem razgovoru pomenuo da je preko leta čitao knjigu Nikole Pašića o nefer odnosima 1914. godine.

Premjer je naglasio da očekuje da će ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU biti pozitivan, ali "da ne treba da ulazimo u grešku prethodnih vlada, a to je da stalno obećavamo da ćemo do kraja godine dobiti ovo ili ono".

"Nije dobro da nam danas, u ovoj fazi procesa evrointegracija, bilo ko postavlja uslov za koji i oni i mi znamo da Srbija ne moze da ispuni", ocenila je za Tanjug potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić.

Bivši šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom i poslanik opozicione DS Borislav Stefanović je u izjavi Tanjugu izrazio očekivanje da Srbija na kraju svog evropskog puta neće biti suočena sa uslovom priznavanja nezavisnosti Kosova, ali da će vlasti u Beogradu morati da budu spremne da učine više u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Analitičari ukazuju da je Šulcova izjava "zaoštravanje retorike" Brisela prema novim vlastima u Srbiji, te da je predsednik EP izneo stav većine u tom parlamentu. Direktor Centra za nove politike Vladimir Todorić smatra da zaoštravanje retorike nekih zvaničnika EU proističe iz njihovog poimanja političke i ekonomske situacije u Srbiji, odnosno procene da će Beograd u sadašnjim okolnostima lakše popuštati pod pritiscima.

"Ajkule su ostetile krv i misle da će Srbija, pošto je u teškoj ekonomskoj situaciji, evropsku pravovernost morati da dokazuje tolerisanjem ovakvih izjava, a onda i ispunjavanja neprijatnih uslova", izjavio je Todorić Tanjugu.

Todorić ističe da je to najeksplicitnija poruka te vrste iz vrha EU, a, ukoliko Srbija ne reaguje, i drugima će biti lakše da nastave sa ovakvim ili još težim izjavama. Upitan da li Šulc artikuliše stav čitave EU, iznosi lični stav ili države iz koje dolazi, Todorić je ocenio da je verovatno da su evropski zvaničnici uoči posete premijera Srbije Ivice Dačića usaglasili kakve će poruke poslati.

Profesor političkih nauka Predrag Simić smatra da će Šulcova izjava dovesti Srbiju pred izbor - EU ili Kosovo. Simić je u izjavi Tanjugu objasnio da tu izjavu treba shvatiti kao veoma tešku i neprijatnu poruku novom premijeru Srbije Ivici Dačiću. "Šulc ne istrčava sa izjavama. On je jedan od vodećih evropskih političara i njegove izjave se ne mogu tek tako odbaciti", objasnio je Simić.

Prema njegovim rečima, takva izjava nije lični stav Šulca, već stav Evropskog parlamenta i, kako je ponovio, to je jedna veoma neprijatna vest za novu Vladu Srbije i novi "udarac" za Srbiju koja je nedavno pristala da se Kosovo predstavlja i bez fusnote, a da pritom s druge strane Priština nije napravila nikakav kontraustupak.

Izjava predsednika EP jeste politički stav koji izražava većina evropskih parlamentaraca, posebno iz zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije, slaže se i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Janjić smatra da su oni ohrabreni govorom premijera Srbije Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Dačić je izričito rekao da će Srbija raditi na nalazenju konačnog, pravednog i sveobuhvatnog rešenja. Za Šulca i zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova konačno i pravedno rešenje je Kosovo u sadašnjim granicama", rekao je Janjić Tanjugu.

On je naglasio da je dobro što je Šulc sada izašao sa takvim stavom, jer bi domaći političari morali da počnu da usaglašavaju svoje stavove oko toga da li Srbiji sada treba da govori o konačnom rešenju pitanja Kosova. "Mislim da nam to ne treba. Moj komentar je da bi Dačić morao da bude oprezniji u svom govoru, da bi Srbija trebalo da usvoji strategiju koje će se svi pridržavati i da se ne žuri ka konačnim rešenjima, nego da se aktivnom politikom rešavaju kratkoročni problemi", istakao je Janjić.

Prema njegovom mišljenju, "pravi stav prema Kosovu je onaj koji je artikulisala Ketrin Ešton, a on glasi - Srbija se moli da ne uspovara put Kosova ka EU, rešenje u dijalogu treba tražiti bez primene nasilja, treba se koncentrisati na primenu tehničkog dijaloga i uklanjanja bezbednosnih struktura sa severa Kosova i otvoriti pitanje ruda i energenata. "To su stvari o kojima treba razmišljati i na kojima treba raditi. Ovo o čemu je Šulc govorio je možda problem koji će Srbiju sačekati za 20 godina", ukazao je Janjić.

Za nekadašnjeg ambasadora Ognjena Pribićevića Šulcova izjava predstavlja iznenađenje, a njegova je ocena da će u Beogradu biti veoma loše primljena.

Pribićević smatra da Šulc ne može da govori u ime svih zemalja Unije, jer, kako kaže, unutar same EU, pa i njenog parlamenta, postoje zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Mislim da je Šulcova izjava veliko iznenađenje iz više razloga - prvo što dolazi od čoveka koji se nalazi na čelu EP i krajnje je nelogično da neko na takvoj funkciji daje takvu izjavu, zato što je i sam rekao da se unutar EU, a samim tim i EP, nalaze zemlje koje nisu priznale nezavisnost. Samim tim on ne može govoriti u ime svih članica EU, pa ni EP", rekao je Pribićević Tanjugu.

On je dodao da je druga protivrečnost što ta izjava dolazi od čoveka koji pripada Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, koja je bar do sada uvek imala nešto iznijansiraniji i blagonakloniji stav prema Srbiji kada je reč o Kosovu i Metohiji u odnosu na Hrišćansko demokratsku uniju.

"Ako Evropa ima nekakve poruke takve sadržine bilo je za očekivati da one dođu od nekoga iz EK ili od samog Vašingtona ili berlinskog Ministarstva spoljnih poslova ili kancelarije Angele Merkel. U tom smislu taj stav je iznenađenje i svakako da će biti jako loše primljen u Beogradu, jer se time postavlja kao uslov svih uslova međusobno priznanje Srbije i Kosova, što Srbija neće biti spremna da uradi", rekao je Pribićević.

Pribićević je ipak napomenuo da izjava Šulca mora biti primljena sa rezervom u smislu šta je on zaista rekao, s obzirom na neke prethodne izjave.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić izjavila je večeras da ne može da komentariše izjavu Martina Šulca o potrebi međusobnog priznanja Beograda i Prištine jer, kako je rekla, "on je predsednik Evropskog parlamenta i to je njegova izjava".

U telefonskoj izjavi Tanjugu, Kocijančić je istakla da je stav Evropske unije po tom pitanju jasan - da je "priznanje pitanje za članice" Unije.

Ono što EU i Evropski savet žele je ono što je rečeno i u prošlosti - to što želimo da vidimo je vidljiv i održiv napredak odnosa sa Kosovom, istakla je Kocijančić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.