Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor CIA tvrdi da kineske špijunske aktivnosti prijete i Evropi

VAŠINGTON - Pokušaji Kine da ostvari tajni uticaj na Zapad su jednako zabrinjavajući kao i ruske subverzivne aktivnosti, rekao je Majk Pompeo, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) u intervjuu BBC-u.

Pompeo je rekao da je otisak „kineske čizme“ mnogo veći od ruskog. Kao primjer je naveo pokušaje da se ukradu komercijalne informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od SAD, infiltracija u škole i bolnice, a to je prošireno i na Evropu i Veliku Britaniju. On smatra da će Rusija pokušati da omete američke parlamentarne izbore u 2018. godini, te da nema popuštanja u ruskim pokušajima subverzije u Evropi i SAD-u.

Pompeo je dodao da očekuje da će Sjeverna Koreja u narednih nekoliko mjeseci biti u mogućnosti da projektilima sa nuklearnim glavama pogodi američko tlo.

- Razmislite o veličinama ruske i kineske ekonomije. Kinezi imaju mnogo veću mogućnost uticaja. Vrlo jasno vidimo pokušaje da infiltriraju špijune, ljude koji rade za Kinu protiv Amerike. Vidimo to u školama, bolnicama, u korporacijama. To je isto i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Evropu i Ujedinjeno Kraljevstvo – rekao je Pompeo pozivajući države da urade više da to spriječe.

On je odbacio i tvrdnje da SAD gubi uticaj u Siriji.

- Radimo na kompleksnim problemima i mi ćemo Irance potisnuti gdje god možemo - dodao je.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Šef CIA: Rusija nije najveća pretnja, brine nas neko drugi

Izvor: B92, 30.Jan.2018

Napori Kine da izvrši prikriveni uticaj na Zapad zabrinjavajući su kao i ruska subverzija, rekao je direktor CIA Majk Pompeo...On je za BBC kazao kako Kina ostavlja mnogo veći trag svojim aktivnostima od Rusije...Kao primere je naveo nastojanja Kine da se dokopa američkih komercijalnih informacija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.