Deklaracija – odgovor LDP-a na atmosferu posle presuda u Hagu

Izvor: RTS, 01.Dec.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija – odgovor LDP-a na atmosferu posle presuda u Hagu

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović predstavio je Predlog deklaracije o osudi rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca, kako bi se zaustavilo, kaže on, stvaranje nove nacionalističke politike u zemlji i regionu.
Predlog deklaracije, kako je rekao Jovanović na konferenciji za novinare, je odgovor LDP-a na atmosferu u zemlji i regionu nakon poslednjih odluka Haškog tribunala. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prema njegovim rečima, ova deklaracija je jedini put kojim bi naše društvo smelo da se kreće, dodajući da je Predlog deklaracije u skupštinskoj proceduri i da će se o njemu sledeće nedelje glasati kako bi se našao na dnevnom redu.
"Videćmo kako će reagovati vladajuća većina i da li će temu Haga sa naslovnih strana tabloida i političkog nadmudrivanja sa Sarajevom i Zagrebom dovesti do parlamenta", rekao je Jovanović.
Jovanović je dodao da se mora zauzeti jasan stav o ličnoj odgovornosti o onome što se dešavalo 90-ih, ali da za takav stav "nema sluha" ni u Beogradu, ni u Zagrebu, ni u Sarajevu.
"Ne vidim u postojećim vladajućim krugovima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu spremnost da se povede politika koja je ovom regionu potrebna, da se govori o budućnosti, a ne osvrtanja preko ramena", ukazao je Jovanović.
Kako je istakao, o stvaranju nove nacionalističke politike govore i reakcije naših stranaka pri čemu, kako kaže, najmanje misli na Dačića i Vučića i dodaje da je svestan njihovih limita i maksimuma.
Kaže, da su komentari naših stranaka uglavnomu bili "Hag je svetska zavera protiv srpskog naroda, mi nikog nismo napadali, mi smo se samo branili", te dodao da mora da se prihvati odgovornost za ratne zločine.
U tekstu deklaracije piše da je neophodno podizanje svesti o počinjenim zločinima i sprečavanje društva da se ponovo stvori društvena klima koja će omogućiti nesmetano nastajanje i razvijanje nacionalističkih politika koje mogu dovesti do ponovih sukoba i ratova u regionu.
Donošenjem deklaracije, piše u Predlogu, Narodna skupština bi postavila etičke standarde jednog društva kako bi povećala svest o društvenoj odgovornosti i stala u odbranu dostojanstva svih žrtava nastradalih tokom ratova devedesetih godina.
"Koalicija Janković-Đilas-Jeremić bi bila ‘mutant‘"
Ono što rade Saša Janković i Saša Radulović je najjasniji pokazatelj njihove nezrelosti, nesposobnosti i nemoći da bilo šta normalno ponude Srbiji, izjavio je Jovanović koji je za eventualnu koaliciju Janković-Đilas-Jeremić rekao da bi bila "mutant".
Jovanović je odgovarajući na pitanje novinara o otvorenom pismu predsednika DJB-a Radulovića u kojem tvrdi da mu je predsednik PSG-a Janković rekao da radi za paralelnu službu bezbednosti koju je 2004. godine osnovala Demokratska stranka rekao da "količina gluposti koja se preliva iz jednog u drugi tvit, iz jednog intervjua u drugi, postaje teret koji ovo društvo ne može da podnese".
Kako je rekao, Radulović govori o Jankoviću, navodeći 2014. kao godinu kada je došlo do njihovog susreta kada je "izašao šokiran ponašanjem Saše Jankovića, ali ne toliko da ne bi dve godine insistirao na koaliciji sa Jankovićem".
Navodi da je društvo poslalo jasnu poruku liderima DJB-a i PSG-a, a to je "iako smo ludi od svega što nam je politika u ovoj zemlji uradila, nismo toliko izgubili razum da bismo sa vama tvitovali i učestvovali u vašim ostavinskim raspravama".
Njihovo ponašanje, poručuje Jovanović, je "magnetna rezonanca" naše opozicione politike, dodajući da je Srbiji potrebna alternativa koja se, kako je naglasio, ne može graditi na frustracijima ljudi koji su bili "Vučićevi miševi", dok ih on nije razjurio.
Govoreći o mogućoj koaliciji Jankovića, Jeremića i Đilasa kaže da "kada bi se spojile Fukušima i Černobil ne bi se dobio mutant kao iz onoga što nastaje iz te koalicije".
Jovanović je ponovio da LDP na beogradske izbore kao stranka ide sama, te da nije iznenađen onim što se svaki dan viđa na našoj političkoj sceni, ali i da očekuje da će "perja još leteti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.