Ako se razvodite ne govorite loše o supružniku - deca imaju potrebu da vole i mamu i tatu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 15:49

Ako se razvodite ne govorite loše o supružniku - deca imaju potrebu da vole i mamu i tatu (AUDIO)

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da svaki četvrti brak u Srbiji bude okončan razvodom, da je među njima najviše parova bez dece, a da se nešto više od polovine razvoda završi sporazumom. Kako izgleda borba za starateljstvo nad decom? 

Ukoliko se supružnici razvedu, uvek se nameće pitanje kome će pripasti starateljstvo. Zbog tog pitanja, brakorazvodna parnica može da se oduži, a ukoliko ne postoji sporazumni dogovor, konačnu odluku o starateljstvu donosi sud, uvažavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mišljenje stručnog tima Centra za socijalni rad.

Porodični Zakon nudi najbolje rešenje a to je zajendičko starateljstvo. Kod tužbi gotovo da se uvek traži samostalno starateljstvo. Sud nema kompetenciju na odgovor kome poveriti dete nakon razvoda pa se oslanja na mišljenje centra za socijalni rad o podobnosti oba roditelja.

Tim koji ga čine je sastavljen od socijalnog radnika, psihologa i pedagoga.

"On razgovara sa roditeljem kao i sa detetom, odlazimo u kućnu posetu porodici a prema potrebi se pribavlja i mišljenje škola, vrtića i zdravstvenih ustanova o ponašanju deteta, zdravstvenom stanju.

Nalazi stručnog mišljenja sadrže procenu socio-ekonomskih uslova, ličnih snaga roditelja, zadovoljenja socijalnih, emotivnih i egzistencijalnih potreba deteta, opis porodičnih odnosa, ev. procene rizika po dete i o podobnosti roditelja za podizanje deteta.

Sud se najčešće drži mišljenja Centra za socijalni rad. Advokat Dejan Ukropina izjavljuje da ukoliko je nešto sporno, postoje dečiji psiholozi i drugi stručnjaci koji se mogu dodatno angažovati. Sud može da sprovede izvođenje određenih dokaza na sopstveni zahtev u ovakvim slučajevima.

Dete koje je napunilo 10 godina ima pravo da neposredno izrazi svoje mišljenje o svojim pravima. Ono koje je napunilo 15 godina i sposobno je da samostalno rasuđuje, može da odluči sa kojim roditeljem će živeti i na koji način će održavati odnose sa roditeljem sa kojim ne živi. Sud uvek ima u interesu dobobit deteta odnosno za kog roditelja je vezanije.

Posledica roditeljskog sukoba je otuđenje. Dok su roditelji usmereni na borbu, deca često nesvesno preuzimaju osećaj krivice.

Važno je dete ne uslovljavati i ne govoriti loše o supružniku jer deca imaju potrebu da vole oba roditelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.