Danas parlamentarni izbori u Rumuniji

Izvor: Beta, 06.Dec.2020, 09:57

Danas parlamentarni izbori u Rumuniji

Gradjani Rumunije danas glasaju na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da donesu odredjenu stabilnost zemlji s jednom od najviših stopa emigracije u EU.Nakon što je Rumunija u poslednjih pet godina imala isto toliko premijera usled rekonstrukcija i izglasavanja nepoverenja Vladi, većina anketa pokazuje da će birači na današnjim izborima podržati reformski orijentisane političare ujedinjene u rešenosti da državu udalje od bloka drugih postkomunističkih zemalja kao što su Madjarska i Poljska, na čijem su čelu evroskeptični populisti.Očekuje se da će vladajuća Nacionalna liberalna stranka (PNL), konzervativna proevropska partija desnog centra, dobiti najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.Njen najveći rival je umereno leva Socijaldemokratska partija (PSD) koja je na prethodnim izborima 2016. godine dobila najviše glasova. Ta stranka, koja je dominirala rumunskom političkom scenom od pada komunizma 1989. godine, dala je od prethodnih izbora tri premijera, pre nego što je PNL u oktobru prošle godine formirala manjinsku vladu desnog centra.Vlade koje je predvodila PSD bile su na meti teških kritika Evropske unije zbog mešanja u rad pravosudnog sistema i brojnih korupcionaških skandala u kojima su akteri bili neki od njenih najpoznatijih članova.Haotičan period vladavine socijaldemokrata doveo je do dvogodišnjih masovnih protesta na kojima je u prvi plan izbila generacija relativno ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas parlamentarni izbori u Rumuniji

Izvor: Danas, 06.Dec.2020

Građani Rumunije danas glasaju na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da donesu određenu stabilnost zemlji s jednom od najviših stopa emigracije u EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.