Danas odluka o kandidaturi Srbije

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas odluka o kandidaturi Srbije

Savet Evropske unije na samitu sutra u Briselu trebalo bi danas da donese odluku da li će prihvatiti preporuku Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata.

Za pozitivnu odluku o statusu kandidata za Srbiju potreban je pun konsenzus svih članica EU, a da li će on biti postignut za sada ostaje neizvesno.

Učesnici samita >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče, uoči početka zasedanja, nisu davali izjave o šansama Srbije da dobije status kandidata. Do sada je bezrezervnu podršku statusu kandidata dala većina država članica, dok su izvesne rezerve izrazile Austrija i Nemačka.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea rekao je juče da nije uputno nagađati šta će se dogoditi na današnjem samitu, jer to zavisi od svake pojedinačne članice EU.

On je rekao da je "Evropska komisija svoj stav o kandidaturi za Srbiju veoma jasno saopštila još u oktobru, u okviru mišljenja o napretku zemalja-aspiranata za članstvo u EU i tom prilikom smo, kao što je poznato, preporučili dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za Uniju, pod uslovom da Beograd obnovi dijalog sa Kosovom".

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je juče da, sa odlaganjem i dodatnim uslovljavanima u procesu integracije u EU, raste opasnost od nove nestabilnosti i pretnja da Srbija, a time i zapadni Balkan, još jednom potonu u mrak nacionalizma i netrpeljivosti.

Francuski ministar inostranih poslova Alan Žipe pozvao je juče članice EU da Srbiji daju status kandidata, dok je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio da "definitivno" postoji šansa da se to dogodi, ukazujući da još postoji "niz pitanja koja još treba rešiti".

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger se juče ponovo izjasnio za dodelu "probnog" statusa kandidata Srbiji.

Nemački ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je juče na marginama sastanka NATO u Briselu da Berlin tek treba da donese odluku o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata i da ne želi bilo šta da prejudicira.

Povezane vesti: Dogovor s Prištinom i dalje neizvestan Počeo samit lidera EU u Briselu Tadić: Kandidaturu ne vezivati za otpor proširenju EU Vamen: Pitanje Srbije možda tema za vreme mandata Danske Berlin: Prerano za dodelu statusa kandidata za EU Srbiji
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je u Briselu Srbija na redu

Izvor: Mondo, 09.Dec.2011

Savet EU na drugom nadu samitu u Briselu danas odlučuje da li će prihvatiti preporuku Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata.

Nastavak na Mondo...

Odloženo proširenje šengenske zone

Izvor: B92, 09.Dec.2011

Brisel -- Prijem Bugarske i Rumunije u šengensku zonu opet se odlaže, a ako bude potrebno, Evropski savet će odluku o tome razmatrati u martu 2012, javljaju mediji...Očekivanja lidera evrozone na sastanku Evropskog saveta u Briselu da objave proširenje šengenskog prostora nisu se ostvarila, budući...

Nastavak na B92...

Kocijančič:Odluka EU nije odbijanje

Izvor: B92, 09.Dec.2011

Brisel -- Odluku Evropskog saveta ne bi trebalo shvatiti kao odbijanje, već kao priznanje Srbiji da je napredovala u evropskim integracijama, izjavila je Maja Kocijančič...Portparolka Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politikui bezbednost Ketrin Ešton kaže da u potpunosti veruje u evropsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.