Dačić na otvaranju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja; Pokušaji gradnje identiteta albanske nacije na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 12:03

Dačić na otvaranju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja; Pokušaji gradnje identiteta albanske nacije na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić obratio se na otvaranju sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, na kom su izlaganja imali generalni sekretar Maksimos Karakopulos i predsednik Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergej Gavrilov, koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je upravo Narodna skupština Srbije domaćin prvog događaja nakon poboljšanje situacije izazvane pandemijom i to sastanku Međunarodnog sekretarijata, predsednika odbora i izvestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

"Imamo mnogo bitnih tema pred nama, i važno je da i ovom prilikom ponudimo ideje i odgovore na neke od njih, jer sam uveren da imamo šta da kažemo i da možemo da doprinesemo boljoj klimi u političkim i kulturnim odnosima u regionima iz kojih dolazimo", istakao je Dačić i dodao "Kao zemlja koja je skoro od samog osnivanja aktivno uključena u rad Interparlamentarne unije pravoslavlja , Republika Srbija izuzetno vrednuje aktivnosti Interparlamentarne unije pravoslavlja, posebno promociju plemenitih vrednosti kroz demokratske institucije i stvaranje mreže komunikacije i saradnje među našim parlamentima.

Kao naročito važno vidimo i spremnost za saradnju sa drugim međunarodnim organizacijama u kojima smo zajedno članovi, poput Parlamentarne skupštine Interparlamentarne unije, OEBS-a, Crnomorske ekonomske saradnje i Parlamentarne skupštine Mediterana, rekao je Dačić.

"Posebna vrednost organizacije je činjenica da Interparlamentarna skupština pravoslavlja u prvi plan stavlja jedinstvo u različitosti pravoslavnih hrišćana, kao glavnog stuba na polju obrazovanja i kulture, zaobilazeći predrasude povezane sa nacionalnim identitetom, kao i isticanje principa i vrednosti hrišćanstva i demokratije".

Dačić je podsetio  da je Republika Srbija bila domaćin Generalne skupštine 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“. Tim dokumentom potvrđeni su stavovi naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osuđuje se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura na Kosovu i Metohiji".

Dačić je podsetio i da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata, predsednika i odbora Interparlamentarne unije pravoslavlja, u Atini prošle godine, na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji.

Dačić napominje da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao ”kosovsko”, čime se na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Ta baština jeste ugrožena, ne samo kroz ovakve pokušaje, već i fizički. O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine, navodi Dačić.

Zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan je nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama. Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije. Dačić je i ovom prilikom podsetio  da je na Kosovu i Metohiji, od 1999. godine porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava kao i da danas ima crkva koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragova. Primer za to je i crkva u Samodreži. Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet, kaže Dačić.

"Želim da vas uverim da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji", istakao je Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

"Želim da i današnjim skupom demonstriramo veliku spremnost Republike Srbije da učestvuje u svim aktivnostima Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, kao važnog foruma multilateralne saradnje u pitanjima koja su od značaja ne samo za svet pravoslavnih, već i za čitavu savremenu civilizaciju. S tim u vezi, Narodna skupština, naši poslanici i ja lično, ali i sve druge institucije, spremni smo da pružimo punu saradnju u okviru ove organizacije, jer njene ciljeve i ambicije prepoznajemo kao svoje, zaključuje Dačić i poziva sve hrišćane na veću međusobnu solidarnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Baština na KiM ugrožena, pokušaj revizije istorije

Izvor: RTS, 14.Jun.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.