Dačić: Značaj UNESKO na primeru kulturnog nasleđa na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Značaj UNESKO na primeru kulturnog nasleđa na Kosovu

Na tragičnom primeru svog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji Srbija se osvedočila u kojoj meri je bitna uloga UNESKO i podrška u zaštiti i očuvanju baštine, posebno u najkritičnijim trenucima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u generalnoj debati na 39. zasedanju Generalne konferencije UNESKO.

Na Kosovu i Metohiji su, stavljanjem na Listu svetske baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u opasnosti, sačuvana četiri univerzalna vredna dragulja naše srednjovekovne kulturne baštine, ali je na stotine dobara i dalje ugroženo, naglasio je Dačić.

On je ukazao da je srpsko istorijsko, kulturno i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji od nemerljivog značaja, ne samo kada je reč o nacionalnom identitetu Srbije, već predstavlja deo vredne evropske i svetske baštine koju je neophodno dodatno zaštititi.

Kao aktuelna članica Izvršnog saveta, predočio je Dačić, Srbija zajedno sa ostalim članicama UNESKO ulaže stalni napor kako bi se ostvarili vidljivi i održivi rezultati na planu realizacije Agende održivog razvoja do 2030. godine, posebno ako se ima u vidu da u domen Uneskove nadležnosti spada bar devet ciljeva održivog razvoja.

Polazeći od toga da neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe, važno je posbetiti dodatnu pažnju obrazovanju kao prevenciji svakog oblika ekstremizma, koji ugrožava ne samo obrazovanje, već i kulturnu raznolikost i rodnu ravnopravnost, kazao je Dačić.

On je naglasio da u fokusu UNESKO i dalje mora biti borba za slobodu mišljenja i izražavanja, posebno medijskog, sa brigom za bezbednost novinara, kao neodvojivim delom te slobode.

Želeo bih da istaknem da je Srbija posvećena zajedničkoj i doslednoj borbi protiv svih vidova nasilja i ekstremizma u međunarodnim odnosima. Stoga smatramo da posebnu pažnju treba posvetiti iznalaženju odgovarajućih i efikasnih metoda zaštite dragocene kulturne baštine čovečanstva i spremni smo da se aktivno uključimo u sve projekte i konkretne poduhvate u tom cilju, rekao je on.

Zahvalnost odlazećoj generalnoj direktorki

Dačić se zahvalio je odlazećoj generalnoj direktorki Irini Bokovoj zbog principijelnog poštovanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i napora koje je uložila za zaštitu i očuvanje kulturne baštine u zonama oružanih sukoba.

Na sastanku s Bokovom na marginama 39. zasedanja Generalne konferencije UNESKO u Parizu, Dačić je pohvalio njen uspešan rad na čelu te organizacije, iako je skoro sve vreme njenog mandata bila suočena s ozbiljnim deficitom u budžetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Bokova je rekla da je svih godina njenog mandata imala podršku Srbije u aktivnostima u nadležnosti UNESKO.

Dačić i Bokova su izrazili zadovoljstvo uspešnom saradnjom Srbije i UNESKO, kao i radom u Izvršnom savetu UNESKO, gde je Srbija član od 2015. godine.

Dačić je čestitao Odri Azule imenovanje na poziciju novog generalnog direktora UNESKO.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Unesku: Sačuvana četiri dragulja na KiM, stotine ugrožene

Izvor: RTS, 01.Nov.2017

Naša je kolektivna obaveza da zaštitimo i sačuvamo svetsko nasleđe za generacije koje dolaze, poručio je na 39. zasedanju Generalne konferencije Uneska šef srpske diplomatije Ivica Dačić. . "Srpsko istorijsko, kulturno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.