Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jul.2016, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija danas upućuje protestnu notu Hrvatskoj zbog rehabilitacije fašizma

BEOGRAD - Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihovog pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porijekla", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li je Srbija odgovorila Hrvatskoj na protestnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << notu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospjevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje djelo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promjene.

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude željela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je reč o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić ocjenjujući da je fašizam univerzalno zlo i isključivo je zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Srbija poslala protestnu notu Hrvatskoj

Izvor: Mondo, 26.Jul.2016

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske Gordanu Markotiću, kojom najostrije protestuje zbog ponistavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca...Foto: Guliver/Getty Images/Istock..U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseca da UN i EU izričito...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.