Srbija poslala protestnu notu Hrvatskoj

Izvor: Mondo, 26.Jul.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija poslala protestnu notu Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske Gordanu Markotiću, kojom najostrije protestuje zbog ponistavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca.

Foto: Guliver/Getty Images/Istock

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseca da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fasizma i fasisoidnih ideologija.

U protestnoj noti se kaže:

"Republika Srbija je uzasnuta rehabilitacijom nacističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ustaske NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je "NDH stvorena Bozijom miloscu, mudrim i pozrtvovanim radom Poglavnika (Pavelica) i ustaskog pokreta te voljom nasih saveznika (Hitlera i Musolinija)", kao i da je "NDH najznamenitiji događaj u zivotu hrvatskog naroda", najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski drzavni organi, svojim javnim nastupima i saopstenjima, kao i odlukom o ponistenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao sramnom, daju direktnu podrsku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog rezima NDH, iji su "svestenici" i "časne sestre" bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje vise od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da "nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu", stvara klimu i raspolozenje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje (ovo je NDH", metak u lubanju, to je najbolje Srbinu" i sl.).

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije.

O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna drzava Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaze ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama.

Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmisu ustaski pozdrav "Za dom spremni".

Republika Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Republikom Hrvatskom treba da se razvijaju na postovanju temelja i tekovina antifasističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente.

Republika Srbija se protivi i uvek ce se protiviti drustvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fasizam, a koji su od strane naroda posvecenih slobodi i antifasizmu pobečeni 9. maja 1945. godine", kaže se u protestnoj noti koju je Srbija uputila Hrvatskoj.

Ministar Ivica Dačič je danas izjavio da je Hrvatska zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje delo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promene.

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude želela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je reč o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić ocenjujući da je fašizam univerzalno zlo i isključivo je zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.