Dačić: Srbija apsolutno protiv formiranja vojske Kosova

Izvor: RTS, 14.Sep.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija apsolutno protiv formiranja vojske Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da se Srbija apsolutno protivi formiranju vojske Kosova, ukazujući da to vodi ka ugrožavanju stabilnosti i bezbednosti u južnoj pokrajini.
Ivica Dačić je rekao da je to u suprotnosti sa aktuelnim međunarodnim pravnim poretkom i Rezolucijom 1244 koja vidi Kfor kao jedini oblik oružanog prisustva.

"Smatramo da je to još jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udarac mirovnom procesu i da to čine snage koje žele da se potkopa mogućnost za dolaženje do nekog trajnog rešenja. U prisustvu Kfora, čemu bi služile te oružane snage, osim ukoliko neko ne želi da se priprema za neke vojne akcije na teritoriji KiM", rekao je Dačić.
Dodaje NATO i SAD ne podržavaju ovaj način formiranja vojske.
"Videli ste da NATO i SAD, bez obzira što neki od njih imaju simpatije prema kosovskoj nezavisnosti, ne podržavaju ovaj način formiranja vojske i misle da to treba da se radi kroz ustavne promene, a toga nema bez saglasnosti Srpske liste", ukazao je ministar.
Naveo je da su ovih godina svi govorili da treba da se pronađe rešenje za problem Kosova, a da se kada se dijalog pokrenuo u procesu traženja trajnog rešenja, svi trude da ga opstruišu.
"Kao da su očekivali da će se on završiti priznanjem Kosova sa srpske strane", naglasio je Dačić.
Navodi da se iz raznih država čuje da Srbija može da dobije samo Zajednicu srpskih opština na severu, a pošto je vlast stabilna može to "da proda svojim građanima".
"Poručujem im da ne pričaju gluposti, od toga nema ništa. Ako neće rešenje u kojem će Srbija nešto dobiti, ako neće kompromis, onda će to ostati nerešeno pitanje", ocenio je ministar.
Dodaje da će se broj država koje priznaju Kosovo smanjivati.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Još jedan udarac mirovnom procesu

Izvor: B92, 14.Sep.2018

Namera Prištine da formira vojsku Kosova predstavlja još jedan udarac mirovnom procesu, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. "Srbija je apsolutno protivi formiranju Vojske Kosova, i naš stav nećemo menjati", rekao je Dačic novinarima pred put u Berlin, gde će učestovati na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.