Dačić: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje i promeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje i promeni

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je put ka članstvu u Evropsku uniju (EU) istorijska šansa za modernizaciju Srbije i za promene u skladu sa evrpskim vrednostima i standardima.

Otvarajući Drugu beogradsku konferenciju zajedno sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem, Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je ponovio da je članstvo u EU prvi strateški prioritet Srbije.

"Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države", rekao je.

On je dodao da nova Strategija proširenja EU, odnosno "određivanje indikativnog datuma za članstvo za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi".

Govoreći o Kosovu Dačič je rekao da je "u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope".

"Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost", rekao je i dodao da je Srbiji "u tom smislu posebno važna i dragocena podrška" Poljske.

Dačić je kazao da je današnja konferencija "jedinstveni oblik saradnje i nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi".

"Konferencija čiji je cilj razmena iskustava izmefju predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa", dodao je.

Šef srpske diplomatije ocenio je i da su odnosi Srbije i Poljske "sveobuhvatni i dobri" i izrazio uverenje da će se "redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje nastaviti".

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Dačić je rekao da je Poljska "postala važan ekonomski partner Srbije" i izarzio nadu da će "sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu".

Singapurski sporazum doprinosi miru i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas dogovor američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim DŽong Una, ocenjujući da je to pozitivna incijativa ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"To je svakako pozitivna činjenica posle dugogodišnjih problema na Korejskom poluostrvu, na nama je da poželimo da Singapurski sporazum da rezultate u svojoj implementaciji, tako da se trajno ukloni opasnost od upotrebe nuklearne sile, a to znači mir i stabilnost", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinare posle Druge beogradske konferencije.

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un juče su se obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje i da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, u dokumentu koji su potpisali u Singapuru.

Južnokorejski predsednik Mun DŽae-In je pozdravio sporazum SAD-Severna Koreja kao "istorijski događaj koji je okončao Hladni rat".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.