Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru

Izvor: RTS, 31.Maj.2020, 08:28

Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Priština je juče zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo", što Ivica Dačić ocenjuje kao meru goru od taksi od 100 odsto na robu.

"To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo", navodi ministar spoljnih poslova Srbije.
Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.
"Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi", ističe šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine sada je na respiratoru.
"Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju veštačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton", smatra ministar spoljnih poslova Srbije.
"Priština kao razmaženo derište" Komentarišući novu vladu koja bi trebalo da bude formirana u Prištini, Dačić kaže da su to stvari na koje Srbija niti može niti želi da utiče.
Bilo koja vlada, ističe, mora da se izjasni da li se pridržava ili ne svih dogovora. Svi su oni isti, kaže.
"Žele nezavisnost Kosova, žele da to Srbija prihvati, a to nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promene koje su se desile, očekuju da će im međunarodna zajednica doneti sve na tacni što očekuju", ističe ministar spoljnih poslova.
Smatra da se Priština ponaša kao razmaženo dete koje je međunarodna zajednica navikla da im se ispunjavaju sve moguće želje.
"Danas više nije tako. A to zavisi od toga koliko će Srbija biti jaka, stabilna i jedinstvena, i naša pozicija je izuzetno čvrsta – nema govora dok se ne ukinu recipročne mere. Srbija neće priznati Kosovo, želi dijalog, kompromis. Ako misle da je kompromis da Srbija samo prizna Kosovo, to ne može", napominje Dačić. 
"Milo '89. govorio da je ponosan na srpsko poreklo" Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, šef srpske diplomatije navodi da je regionalna politika osim koronom opterećena i drugim virusima – na primer optuživanjem Srbije za sve i svašta.
"Ispade da je Srbija kriva što imaju veći pad od Srbije. Crna Gora krivi Srbiju za ono što je sama napravila. Znate, kad odem na razgovor u Podgoricu ili oni dođu, u mojoj delegaciji bude bar trojica poreklom iz Crne Gore, a kod njih nema nijednog pa čak ni poreklom iz Srbije", naveo je Dačić.
Komentarisao je i odluku Podgorice da omogući ulazak ljudi sa Kosova.
"Ja koliko znam sebe, Crnogorci su iz Crne Gore išli za Beograd, ako će sada za Prištnu, želim im srećan put, ali nešto ne verujem u to", rekao je Dačić.
Crna Gora, prema njegovim rečima, pokušava da Srbije optuži da su remetilački faktor.
"Milo (Đukanović) je '89. rekao da je ponosan na srpsko poreklo i crnogorsku državnost", podseća šef srpske diplomatije.
Srbija je, kaže, dobra ali nije naivna.
"Nismo glupi. Naš narod treba da vidi gde je dobrodošao a gde ne", rekao je ministar spoljnih poslova i ponovio da Srbija želi stabilnost u regionu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"DIJALOG NA RESPIRATORU" Dačić nakon što je Priština zabranila uvoz robe bez natpisa "Republika Kosovo": Ovo je GORA MERA od taksi od 100 odsto

Izvor: Blic, 31.Maj.2020

Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.