Dačić: Izvršna ovlašćenja srpskih opština ni po cenu datuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Izvršna ovlašćenja srpskih opština ni po cenu datuma

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd insistira na izvršnim nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, čak i po cenu da Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU.

Dačić je novinarima u Vladi Srbije izjavio da Beograd nije u dijalogu sa Prištinom na političkom nivou zbog datuma pregovora sa EU, već zbog neophodnosti postizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravednog rešenja.

"Kako je moguće da izvršna ovlašćenja imaju razni regioni širom Evrope i sveta, a do smeta jedino na Kosovu. To je krajnje neprihvatljiv stav za Srbiju. Spremni smo za dogovor, ali ako neko misli da ćemo da bismo dobili datum učiniti nešto što nije u našem državnom i nacionalnom interesu, greši", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, oni koji se protive izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, čije formiranje Beograd predlaže na osnovu skupštinske Rezolucije i Platforme predsednika Srbije, želi da "ubije" dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je precizirao da su u toku dogovori o mogućnosti da najviša državna delegacija Srbije naredne sedmice poseti Brisel kako bi se razjasnila sva pitanja vezana za proces evrointegracija i državne i nacionalne interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Deset godina se laže da je Kosovo srpsko

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom.

"Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska", rekao je Dačić za NIN.

Agencija Rojters ocenila je da je Dačićeva izjava najnoviji znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Evropsku uniju.

U autorskom tekstu povodom deset godina od ubistva Zorana Đinđića, Dačić je naveo da je Kosovo gotovo deset godina bilo tabu tema i da o tome, zvanično, niko nije smeo da kaže istinu.

Po rečima Dačića, Srbima je dozvoljeno da samo - napuste Kosovo. "Toliko je ono naše i toliko, na njemu, važi naš Ustav i naši zakoni", ocenio je Dačić.

Premijer je ukazao da Srbiju čeka nedovršen posao definisanja sopstvenog prostora, uspostavljanja stvarnih državnih granica, kao i pokušaj da od Kosova, pre svega za Srbe koji tamo žive, spase što se spasti može, i obezbedi im normalan, bezbedan život i jasnu budućnost.

"Na taj način, i samo na taj način, i Srbija će imati budućnost", ocenio je Dačića.

Rojters je naveo da Srbija ne priznaje Kosovo, ali je pod pritiskom da poboljša odnose sa svojom bivšom pokrajinom da bi EU "dala zeleno svetlo" za pristupne pregovore i da bi preko potrebnim stranim investitorima poslala važnu poruku o svojoj stabilnosti.

Severni, srpski deo teritorije Kosova je sada u centru pregovora koji se vode uz posredovanje EU između Dačića i njegovog kosovskog kolege, bivšeg gerilskog komandanta Hašima Tačija, koji se nastavljaju 20. marta u Briselu, podsetio je Rojters.

DSS: Dačić je lažni premijer, o Kosovu da se izjasni Srpska napredna stranka

Demokratska stranka Srbije (DSS) je danas ocenila da je Ivica Dačić "lažni premijer" i da o rešenju kosovskog pitanja treba da se izjasni najveća stranka vlasti - Srpska napredna stranka.

U izjavi portparola DSS Petra Petkovića navodi se da "nije laž da je Kosovo srpsko, kao što kaže Dačić, već je prava laž da Dačić brani srpske nacionalne i državne interese".

"Dačić je u pravom smislu osramotio premijerski položaj i on ne zaslužuje da bude predsednik Vlade Srbije. Pošto Dačić zapravo i ne vodi vladu nego je vodi potpredsednik Vlade i SNS, može se s pravom reći da je Dačić lažni premijer. Zato je jedino i pravo pitanje šta će SNS uraditi povodom kosovskog pitanja, jer odluke zapravo donosi SNS", naveo je Petković.

Odbor za Kosovo traži izveštaj Dačića

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozivao je danas premijera Srbije Ivicu Dačića da u roku od 14 dana obavesti to skupštinsko telo o toku pregovora Prištine i Beograda.

Predsednik Odbora Milovan Drecun rekao je novinarima posle sednice, da je Odbor za Kosovo i Metohiju zatražio da se pripremi pisani izveštaj koji će premijer Dačić obrazložiti članovima Odbora.

Drecun je rekao da članovima Odbora nije posebno važno da li će Dačić obrazložiti izveštaj pre nove runde pregovora sa Prištinom, i da to može biti učinjeno i kasnije.

Drecun je rekao da će državni vrh Srbije u Briselu u ponedeljak 11. marta predočiti čvrstu poziciju Srbije da u pregovorima ne može da se ide ispod granice koja je definisana rezolucijom Skupštine Srbije o Kosovu.

"Vrši se pritisak na Beograd da prihvati rešenja koja nisu u skladu sa vitalnim nacionalnim interesom. Beograd je pokazao da neće napraviti grešku koja se zove brzanje", rekao je Drecun.

On je izrazio očekivanje da će Brisel početi da utiče na Prištinu, i da će taj pritisak doneti rezultat u pregovorima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRVENA LINIJA: Srpske opštine i po cenu datuma!

Izvor: Kurir, 07.Mar.2013

Beograd insistira na izvršnim nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, čak i po cenu da Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU, rekao premijer..BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd insistira na izvršnim nadležnostima zajednice srpskih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.