Dačić: Formirati ZSO i procesuirati zločine OVK

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Formirati ZSO i procesuirati zločine OVK

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa kosovskim institucijama, kao i da Beogard očekuje da Priština što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uslovi za to.

- Poseban značaj pridajemo procesuiranju slučajeva na osnovu nalaza Specijalne istražne jedinice EU o nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i očekujemo da se odluka o formiranju cpecijalnog suda što pre usvoji.

On je naglasio da je vlada Srbije u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU i da očekuje da će njegov nastavak učvrstiti osnove za implementaciju svih već postignutih dogovora.

- Vlada Srbije savesno, dosledno i u predviđenim rokovima, ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz do sada postignutih dogovora. Srbija je dijalogu sa Prištinom pristupila otvoreno i sa iskrenom željom da se pronađu praktična rešenja koja će omogućiti normalan život svih stanovnika Pokrajine, u sklopu šireg procesa integracije regiona u Evropsku uniju. Tome nesumnjivo doprinosi i učešće Srba u političkom životu na KiM - rekao je on.

Šef diplomatije je takođe istakao da je prisustvo u nesmanjenom obimu misije UN od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o regionu Dačić je rekao da Srbija svojim konstruktivnim pristupom nastoji da konkretno doprinese realizaciji cilja transformacije Zapadnog Balkana u zonu trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta, ali da nedavni teroristički napadi u Zvorniku i Kumanovu jasno pokazuju evidentnu krhkost stabilnosti u regionu.

Zbog toga je neophodno da svi u regionu ali i relevantni međunarodni faktori ulože dodatne napore kako bi se ta stabilnost očuvala, ukazao je Dačić.

U tom kontekstu on je ukazao i da je prisustvo u nesmanjenom obimu misije UN od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Za Srbiju ključna ostaju i pitanja povratka interno raseljenih lica, položaj Srpske pravoslavne crkve, kao i imovinska pitanja, rekao je Dačić.

- Zastoj u povratku interno raseljenih lica svakako doprinosi fizička nebezbednost koja se ogleda u kontinuiranim napadima na Srbe i njihovu imovinu, a koja je dodatno podstaknuta atmosferom nekažnjivosti za zločine izvršene nad Srbima - rekao je Dačić.

Upozorivši na nepostojanje uslova za povratak oko 204.000 raseljenih lica, Dačić je naveo da se za poslednja tri meseca vratilo svega 14 osoba.

* Izbacuju Kosovo iz Ustava?

* Dačić: Priština ne zna šta želi

* "Beograd i Priština ne pregovaraju o priznanju Kosova"

* "EU ni sama nije sigurna šta će sa nama"

* Albancima nikad dosta mržnje

Srbija, dodao je, osuđuje svaku vrstu skrnavljenja verskih objekata bilo koje religije i upozorio da je razlog za duboku zabrinutost ne samo skrnavljenje spomenika kulture svetskog značaja, poput manastira Visoki Dečani, već i činjenica da se oni skrnave ispisivanjem poruka terorista koje glorifikuju ISIL i "budući Kalifat" kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore suprotstavljajući se ovom zlu i najvećoj pretnji miru i stabilnosti u svetu.

- Srbija, kao jedan od kosponzora rezolucije Saveta bezbednosti 2178 (2014), preduzima sve potrebne mere na planu suzbijanja finansiranja i organizovanja terorizma i sve masovnijeg fenomena regrutovanja stranih terorističkih boraca koji se pridružuju oružanim terorističkim organizacijama na Bliskom Istoku, poput Islamske države - dodao je Dačić.

Srbija će nastaviti da odlučno deluje na suzbijanju terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima. Očekujemo da međunarodne misije prisutne na Kosovu i Metohiji i tamošnje privremene institucije samouprave, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu ovoj našoj zajedničkoj borbi, koja ima globalni značaj, rekao je on.

On se osvrnuo i na planove za prenos ovlašćenja sa Euleksa na privremen institucije u Prištini:

- Aktuelna situacija u pokrajini predstavlja potvrdu naše ocene o neispunjenosti uslova za prenos nadležnosti na Privremene institucije samouprave u Pokrajini. Očekujem da će Euleks, u okviru svog mandata, nastaviti da ispunjava svoje izvršne nadležnosti u oblasti vladavine prava, imajući u vidu realnu procenu situacije na Kosovu i Metohiji u ovoj oblasti.

Prema njegovm rečima, Vlada Srbije postavlja se konstruktivno u pogledu učešća Privremenih institucija samouprave na KiM u radu regionalnih foruma, ali se suočava sa nastojanjima da se predstavnici Prištine uključe u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta pomenutog dogovora, koja za Srbiju nisu prihvatljiva i ni u kom slučaju ne idu u pravcu očuvanja pozitivne atmosfere podsticajne za dalji tok dijaloga.

- Ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba razmatrati u okviru dijaloga. U tom kontekstu, duboko smo uvereni, da otvaranje ovakvih pitanja u ovom momentu nije u interesu ni Beograda ni Prištine, a ni naših međunarodnih partnera sa kojima delimo interes za stabilnost Zapadnog Balkana - smatra Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nema pomirenja bez osude zločina OVK"

Izvor: Mondo, 26.Maj.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa Prištinom, kao i da Beogard očekuje da Priština što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda...Foto: Beta/Milan Obradović..Dačić je na sednici Saveta...

Nastavak na Mondo...

Dačić: Priština da uhapsi teroriste

Izvor: Kurir, 27.Maj.2015, 01:20

On je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK..BEOGRAD - Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština, kao i formiranje specijalnog suda u Prištini, za Beograd...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Procesuiranjem bivših pripadnka OVK do pomirenja

Izvor: Vostok.rs, 27.Maj.2015

27.05.2015. -..Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je formiranje Zajednice srpskih opština za Beograd ključno pitanje u okviru dijaloga sa kosovskim institucijama, kao i da Beogard očekuje da Priština što pre usvoji odluku o formiranju specijalnog suda...Dačić je na sednici...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.