Da li su građanima potrebni neprofitni mediji?

Izvor: Megafon.co, 10.Apr.2018, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su građanima potrebni neprofitni mediji?

S kojim ciljem su u upotrebu ušli pojmovi poput „nevladini“ ili „nekomercijalni“ mediji, da li su građanima potrebni neprofitni mediji i da li je to način da se izbegne cenzura ‒ govorilo se na tribini koju je organizujovao Medijski istraživački centar u okviru EU projekta “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na zapadnom Balkanu”.
Saša Đorđević, MIC
Foto: Sonja Urošević

U svetu se već neko vreme sve više govori o građanskom novinarstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << pa tako i kod nas. Građani treba da učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja u okviru medija civilnog društva, tako da su takvi mediji svakako neophodni rekao je Saša Đorđević, koordinator Medijskog istraživačkog centra – „Sigurno nam trebaju, ne možete da očekujete od profitnog medija da se bavi tim stvarima. Moj lični stav je da u tim neprofitnim medijima treba više da budu zastupljeni građani. Ne ni partija na vlasti, ne ni opozicija, nego samo građani.“
Jedna od glavnih ideja tribine jeste i da se započne razmišljanje na temu udruživanja nevladinih organizacija i medija u Nišu.
Foto: Sonja Urošević

„Saradnja civilnog sektora sa novinarima je prva pretpostavka da mi u Nišu imamo medije zajednice“, objasnio je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.
Jedan od zaključaka tribine je i to da se još uvek ne zna dovoljno šta su mediji civilnog društva i čime se bave, a njihova svrha i jeste da izveštavaju o temama važnim za društvo.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Potrebni su neprofitni mediji gde će debatovati građani, ne političari"

Izvor: JužneVesti.com, 10.Apr.2018

Predstavnici građanskih organizacija složili su se da su neprofitni mediji potrebni kako bi se čule teme koje nisu interesantne komercijalnim medijima, te da je budućnost upravo u tome da nevladin sektor počne da osniva medije. U kreiranju sadžaja bi, kako su se složili na tribini u Nišu, trebalo...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.