DSS: Poslednji čin priznanja Kosova

Izvor: B92, 16.Apr.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Poslednji čin priznanja Kosova

Beograd -- DSS kritikuje odluku srpskih vlasti da ne održe lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ocenivši je kao poslednji čin priznanja nezavisnosti Kosova.

Portparol DSS Petar Petković je rekao da pravi razlog za takvu odluku, kojom se inače krši Ustav, zahtev Brisela i nemačke kancelarke Angele Merkel, da se u tom delu Srbije ukinu paralelne, odnosno srpske institucije.

"Neodržavanjem lokalnih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu i Metohiji odlazeća vlast čini i taj poslednji korak u puzajućem priznanju nezavisnosti Kosova, koje traje četiri već godine", ocenio je on na konferenciji za novinare.

Petković je dodao da bi, umesto što sluša Brisel, vlast trebalo da učini isto što je učinjeno 2008. godine, kada su održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, iako to Unmik nije odobrio.

"Vlast mora da održi lokalne izbore na Kosovu i Metohije", naveo je on, ukazavši da se predsednički i parlamentarni izbori mogu održati bilo gde, gde postoji srpska dijaspora.

Prema njegovim rečima, izbori su raspisani i na Kosovu i Metohiji i opštine, kao što će to učiniti Zvečan i Zubin potok, koje su formirale opštinske izborne komisije, imaju pravo da ih održe.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su štitili Srbiju i branili Ustav, preuzeli su ulogu države i održavanjem izbora će nastaviti tu svoju državotvornu ulogu budući da se vlast odrekla svog naroda i pristala na priznanje Kosova", naveo je Petković.

On je dodao da je "ključ za rešenje kosovskog problema isključivo u Srbiji" i da se od države ne bi tražilo da ukine paralelne institucije da pitanje Kosova ne zavisi od Srbije.

"Jasno je da Kosovo ne može biti nezavisno, ukoliko ga Srbija ne prihvati", poručio je Petković.

Upitan kako očekuje da se vlasti u Srbiji odnose prema lokalnim samoupravama koje će biti formirane na Kosovu i Metohiji posle izbora, Petković je rekao da nema nikakva očekivanja, jer se vlast odrekla srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kako bi ispunila zahteve Brisela.

On je dodao da se neodržavanjem izbora krši Ustav Srbije i da će se "videti" šta na to kaže Ustavni sud.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DSS: Poslednji korak u priznanju Kosova

Izvor: Mondo, 16.Apr.2012

Demokratska stranka Srbije kritikovala je danas odluku srpskih vlasti da ne održe lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ocenivši je kao poslednji čin priznanja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Mondo...

SNS za izbore na Kosovu

Izvor: B92, 16.Apr.2012

Beograd -- Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže da izbori na Kosovu i Metohiji treba da se održe i da je "država trebalo da zauzme drugačiji stav"...On je naveo i da će SNS do kraja nedelje razgovarati sa Srbima na Kosovu i Metohiji, kako bi čuli njihov stav o održavanju izbora, kada...

Nastavak na B92...

Srbi sa Kosova Beograd ne uzimaju za ozbiljno

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Apr.2012

Predsednik opštine u severnom delu Mitrovice, Krstimir Pantić, izjavio je za RSE da su Srbi obavezni da održe lokalne izbore, obzirom da ih je predsednica Skupštine Srbije raspisala na čitavoj teritoriji Srbije. Apel ministra za Kosovo, tvrde, niko ne uzima za ozbiljno.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vlast krije ko je odlučio da nema izbora na KiM

Izvor: Danas, 16.Apr.2012

U državnom vrhu Srbije juče nije bilo moguće utvrditi ko je doneo odluku da Beograd 6. maja ne sprovede raspisane lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. Unmik je najodgovorniji - dalo bi se zaključiti iz izjava srpskih zvaničnika, dok u DSS tvrde da je to „poslednji korak u puzajućem priznanju...

Nastavak na Danas...

U Srbiji se ne zna ko je doneo odluku o nesprovođenju izbora na KiM

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Apr.2012, 11:48

BEOGRAD - U državnom vrhu Srbije nije moguće utvrditi ko je doneo odluku da Beograd 6. maja ne sprovede raspisane lokalne izbore na Kosovu i Metohiji

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.