DSS: Poslednji čin u priznanju Kosova

Izvor: RTS, 16.Apr.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Poslednji čin u priznanju Kosova

Odluka srpskih vlasti da lokalni izbori ne budu održani na teritoriji Kosova i Metohije predstavlja poslednji čin u puzajućem priznanju nezavisnosti Kosova, rekao portparol DSS-a Petar Petković.

Demokratska stranka Srbije kritikovala je odluku srpskih vlasti da ne održe lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ocenivši da je to poslednji čin priznanja nezavisnosti Kosova.

Portparol DSS-a Petar Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da pravi razlog za takvu odluku, kojom se inače krši Ustav, zahtev Brisela i nemačke kancelarke Angele Merkel - da se u tom delu Srbije ukinu paralelne, odnosno srpske institucije.

"Neodržavanjem lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji odlazeća vlast čini i taj poslednji korak u puzajućem priznanju nezavisnosti Kosova, koje traje četiri godine", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Petković je dodao da bi, umesto što sluša Brisel, vlast trebalo da učini isto što je učinjeno 2008. godine, kada su održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, iako to Unmik nije odobrio.

"Vlast mora da održi lokalne izbore na Kosovu i Metohije", naveo je Petković, ukazavši da se predsednički i parlamentarni izbori mogu održati bilo gde, gde postoji srpska dijaspora.

Prema njegovim rečima, izbori su raspisani i na Kosovu i Metohiji i opštine, kao što će to učiniti Zvečan i Zubin potok, koje su formirale opštinske izborne komisije, imaju pravo da ih održe.

"Srbi na Kosovu i Metohiji su štitili Srbiju i branili Ustav, preuzeli su ulogu države i održavanjem izbora će nastaviti tu svoju državotvornu ulogu budući da se vlast odrekla svog naroda i pristala na priznanje Kosova", naveo je Petković.

On je dodao da je "ključ za rešenje kosovskog problema isključivo u Srbiji" i da se od države ne bi tražilo da ukine paralelne institucije da pitanje Kosova ne zavisi od Srbije.

"Jasno je da Kosovo ne može biti nezavisno, ukoliko ga Srbija ne prihvati", poručio je Petković.

Upitan kako očekuje da se vlasti u Srbiji odnose prema lokalnim samoupravama koje će biti formirane na Kosovu i Metohiji posle izbora, Petković je rekao da nema nikakva očekivanja, jer se vlast odrekla srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kako bi ispunila zahteve Brisela.

Petković je dodao da se neodržavanjem izbora krši Ustav Srbije i da će se "videti" šta na to kaže Ustavni sud.

Popović: Memorijalni centar na Sajmištu 

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović najavio je da će njegova stranka, ako dođe na vlast, na Starom sajmištu napraviti memorijalni centar posvećen žrtvama terora nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Kandidat za gradonačelnika je podsetio da je DSS, dok je bio na vlasti u Beogradu, obeležio Topovske šupe na Autokomandi, koje su bili tranzitni centar za Jevreje koji su postali žrtve holokausta, navodi se u saopštenju DSS-a.  

"Na Sajmištu je bio logor i tranzitni centar Nezavisne Države Hrvatske kroz koji su prošli mnogi ljudi čija je jedina krivica bila što su Jevreji, Srbi ili Romi. Svoj su život završili ovde ili u koncentracionim logorima u Hrvatskoj. Smatramo da je sramota što Sajmište, ovo veliko i tužno mesto, nije obeleženo ni na jedan način", rekao je Popović.

Prilikom obilaska Starog sajmišta, Popović je istakao da se budućnost može graditi samo ukoliko se poštuje prošlost svakog naroda, grada i države. 

"DSS veruje da samo pamteći sopstevnu prošlost možemo da gradimo svoju budućnost", naglasio je Popović.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.