DIPLOMATSKI SKANDAL: SAD jednim potezom udarile na poštovanje ruskih granica (MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2020, 13:31

DIPLOMATSKI SKANDAL: SAD jednim potezom udarile na poštovanje ruskih granica (MAPA)

Sraman potez Vašingtona

Dugi niz godina Sjedinjene Američke Države stanovništvo koje živi na Kurilskim ostrvima ne smatraju državljanima Rusije, nego Japana, navodi japanski list  "Hokaido šimbun"

Na sajtu Stejt departmenta u odeljku koji se odnosi na uslove za dobijanje "zelenih karata" upravo je to navedeno.

- Lica rođena na ostrvima Habomai, Šikotan, Kunašir i Iturup vode se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao državljani Japana. Lica rođena na Južnom Sahalinu vode se kao državljani Rusije - stoji u uputstvu onima koji žele da učestvuju u programu "Dajversiti viza".

Vašington, kao i Tokio, smatra Južne Kurile delom Japana.

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata.

Japan pretenduje na ostrva Južnog Kurilskog grebena, Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, oslanjajući se na bilateralni Sporazum o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Ostrva su u prošlosti bila pod vlašću Rusije i Japana, dok ih je posle Drugog svetskog rata zauzela Crvena armija i pripojila Sovjetskom Savezu.

Mapu Kurilskih ostrva možete pogledati OVDE.

Japan je u diplomatskom sporu sa Rusijom jer smatra da mu pripadaju ostrva: Iturup, Kunašir, Šikotan i još nekoliko manjih ostrva.

Stav Rusije je da  ima suverenitet nad Kurilskim ostrvima po svim međunarodno-pravnim normama, pa joj se stoga on ne može osporiti.
Pogledaj vesti o: Japan,   Vize

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Moskva: Stejt department dovodi u sumnju ishode Drugog svetskog rata i podstiče revanšizam

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2020, 10:26

Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je pravila za dobijanje zelenih karata u kojima je navedeno da SAD već mnogo godina smatraju državljane Rusije, rođene na Južnim Kurilima, rodom iz Japana. „Da li je potreban još jedan dokaz da je Amerika revizionistička sila? Odlukom iz 1945. godine Kurilska...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.