Čeka ga ćelija ako se vrati u Gruziju! Sakašvili osuđen na zatvorsku kaznu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka ga ćelija ako se vrati u Gruziju! Sakašvili osuđen na zatvorsku kaznu!

Bivši predsednik osuđen zbog zloupotrebe moći

Sud u Gruziji osudio je danas u odsustvu bivšeg predsednika te zemlje Mihaila Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara, javlja AP.

Pročitajte i:

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2007. i od 2008. do 2013. godine. Zemlju je napustio nekoliko dana pre nego što je njegov drugi predsednički mandat istekao, a nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << toga je živeo u SAD i Ukrajini. Državni tužilac je podigao nekoliko optužnica protiv Sakašvilija ali je Ukrajina dva puta odbila da ga izruči Gruziji uprkos sporazumu te dve zemlje o izručenjima traženih ličnosti.

Dobio je ukrajinsko državljanstvo u maju 2015. godine i odmah imenovan za guvernera Odese. U novembru 2016. godine je podneo ostavku i osnovao svoj pokret kritikujući aktuelnu vlast. Dok je prošlog jula bio u SAD ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo.

Sakašvili je ipak prošlog septembra uz podršku pristalica uspeo da uđe u Ukrajinu nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice. Od oktobra je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu. Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva ali su njegove pristalice pružile snažan otpor i uspele da ga izvuku.

Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.