ĆUPRIJSKA KAFILERIJA DOBILA DOZVOLU ZA SPALJIVANJE ŽIVOTINJSKOG OPADA

Izvor: Kurir, 07.Jul.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĆUPRIJSKA KAFILERIJA DOBILA DOZVOLU ZA SPALJIVANJE ŽIVOTINJSKOG OPADA

Nova peć će spaljivati i smrdljivi vazduh

ĆUPRIJA - Moći će da se diše!

Veterinarska ustanova „Napredak" u Ćupriji, koja se bavi preradom animalnih belančevina i masti, dobila je opštinske dozvole za puštanje u rad nove peći za spaljivanje klaničnih konfiskata. Probni rad trajaće šest meseci i u ovom periodu biće testirana i mogućnost uklanjanja neprijatnih mirisa koji nastaju u procesu spaljivanja životinjskog otpada.

Smrad koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << širi iz fabrike je nepodnošljiv i podjednako guši žitelje Ćuprije i susednog Paraćina, te su Paraćinci pre dve nedelje svojim komšijama zapretili uličnim protestima.

- Nova peć pruža mogućnost spaljivanja otpadnog vazduha iz procesa proizvodnje, s obzirom na to da je ovaj vazduh glavni uzročnik neprijatnih mirisa. Peć će početi da radi u ponedeljak i obavešteni su svi klaničari. Tokom probnog rada biće izvršena i sva probna merenja za eliminaciju neželjenih mirisa - kaže Zoran Zlatković, direktor kafilerije.

Kafilerija je uputila zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine za dobijanje sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine kako bi se problem u radu kafilerije dugoročno rešio.

- Prema prvim proračunima, za to je neophodno oko sedam miliona dinara - nastavlja Zlatković, i dodaje da je rešenje koje bi otklonilo neprijatne mirise sakupljanje otpadnog vazduha i njegovo spaljivanje u pogonima kafilerije.

Ćuprijska kafilerija je jedina fabrika za spaljivanje životinjskog otpada južno od Beograda.



(M. S.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.