CPJ: Somalija prva po broju nerešenih ubistava novinara

Izvor: VOA, 02.Nov.2017, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPJ: Somalija prva po broju nerešenih ubistava novinara

Somalija je najgore ocenjena zemlja kada su u pitanju nerazjašnjena ubistva novinara, prema izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). U svom desetom godišnjem Svetskom indeksu nekažnjivosti, organizacija navodi da je tokom protekle decenije u Somaliji, gde građanski rat i dalje traje, ubijeno više od dvadeset novinara. Sirija, u kojoj građanski rat traje već šest godina, ocenjena kao treća prošle godine, zauzima sada drugo mesto na indeksu "rangiranih zemalja u kojima novinari stradaju dok su njihove ubice na slobodi" Treći na listi je Irak, država u kojoj su novinari mete agresije militanata Islamske države, ali i državne vojske. Sukob među političkim frakcijama u južnom Sudanu, gde je pet novinara izgubilo život u zasedi 2015. godine, svrstao je ovu zemlju na čestvrto mesto. Na Filipinima vladini zvaničnici i kriminalni subjekti "ostaju nekažnjeni  za ubistva velikog broja novinara", pa je ova zemlja rangirana kao peta. Odbor dodaje i da slični tretman imaju novinari u Brazilu, Indiji, Meksiku i Rusiji, zemljama koje sebe ocenjuju kao demokratske.  Avganistan je prvi put od kada CPJ računa indeks 2008. godine izostavljen sa liste. Broj ubistava se smanjio, uprkos 16-godišnjem ratu i činjenici da do sada nije bilo osuda za ubijene novinare.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Ne možemo da dopustimo da prođe 20 godina od ubistva novinara"

Izvor: B92, 02.Nov.2017

Nakon raspada bivše Jugoslavije, nekoliko novinara je ubijeno u Srbiji samo zato što su radili svoj posao. Često neuspešne istrage njihovih ubistava naterale su Verana Matića da uvidi da novinari moraju aktivno da učestvuju u rešavanju ovih ubistava. Zajedno sa vladinim institucijama, on je osnovao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.