Bugari insistiraju na dubljim političkim promenama

Izvor: Southeast European Times, 27.Feb.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari insistiraju na dubljim političkim promenama

Javni skupovi protiv kompanija za distribuciju struje u Bugarskoj prerasli su u demonstracije protiv siromaštva, korupcije, monopola i celokupnog političkog sistema.

27/02/2013

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 27.2.2013.

Pad vlade u Bugarskoj nije puno doprineo smirivanju demonstracija u toj balkanskoj zemlji.

Desetine hiljada Bugara nastavlja proteste zbog monopola u toj zemlji i njene političke klase, stvarajući pokret >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koji prerasta u najveću pobunu te balkanske nacije nakon finansijske krize 1997. godine.

Organizatori tvrde da se do 25.000 ljudi pridružilo miroljubivom maršu održanom u Sofiji u nedelju (24. februara), dok su u drugim gradovima održane manje demonstracije. Organizatori su u procesu međusobnih pregovora o zajedničkoj listi zahteva.

Protesti su počeli pre dve nedelje, kada su mnogi građani izašli na ulice uznemireni zbog visokih računa za struju. Njihov gnev je pre svega bio usmeren na tri glavne kompanije za distribuciju struje -- CEZ iz Češke Republike i Energo-Pro, koji kontrolišu snabdevanje zapadne i severoistočne Bugarske, te austrijski EVN, koji snabdeva strujom potrošače na jugoistoku.

Mitinzi su brzo prerasli u proteste protiv svih monopola u toj balkanskoj naciji, protiv siromaštva i celokupnog političkog sistema, uključujući sve političke stranke koje su vodile zemlju nakon pada komunizma 1989. godine.

U subotu je jedna grupa, u kojoj su filmski režiser Andrej Slabakov, bugarski virtuoz na flauti Kristijan Koev i još nekoliko drugih osoba, organizovala sastanak u Sofiji kako bi pomogla grupama i pojedincima da se dogovore oko zajedničke liste zahteva.

„Očekujem da ćemo biti u stanju da ujedinimo [grupu] oko nekoliko ideja, jer smo umorni od pokušaja [političara] da nas podele“, rekao je Slabakov za SETimes. „Zato pokušavamo da ostvarimo određeni konsenzus … i uspostavimo nacionalni odbor ili nešto što bi moglo da predstavlja što više građana.“

U međuvremenu, druge grupe su se okupile da protestuju u istočnom gradu Slivenu, a treća grupacija je saopštila sopstvene zahteve na konferenciji za novinare u Sofiji.

Predsedniku Rosenu Plevnelijevu u nedelju je uručeno pismo „Upravnog odbora građana Republike Bugarske, nepovezanim sa bilo kojom političkom strankom ili bilo kojom drugom grupacijom“. U njemu se poziva na „hitne mere za olakšavanje finansijskog tereta koji su nametnuli monopoli“.

Među drugim zahtevima su izmene izbornog zakona i prelazak sa trenutnog proporcijalnog izbornog sistema na većinski, kao i zakonske odredbe kojima se građanima omogućava da opozovu poslanike.

Krvavi okršaji između demonstranata i policije u Sofiji prošle nedelje naveli su premijera Bojka Borisova da podnese ostavku svoje vlade desnog centra pre sledećih redovnih opštih izbora u zemlji, koji treba da budu održani u julu.

Ali, taj korak nije zadovoljio demonstrante.

„Sve stranke moraju da nestanu. Sve su one zajedno grešile i sve moraju da odu“, rekao je demonstrant Marian Nikolov za SETimesstojeći sa svojom suprugom i sinom. „Bojko je najmanje zlo među njima [političkim liderima]. Da se izbori održavaju danas, glasao bih ponovo za njega.“

Ako stranke zastupljene u parlamentu ne formiraju novu vladu tokom preostalih meseci mandata parlamenta, Plevnelijev mora da raspusti sadašnju skupštinu, postavi tehničku vladu i raspiše vanredne izbore.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.