Brnabićeva sa Palmerom o situaciji u BiH i Crnoj Gori

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva sa Palmerom o situaciji u BiH i Crnoj Gori

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Lonodnu, na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.
Premijerka Ana Brnabić navela je da tokom sastanka nije bilo reči o prištinskim taksama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Nismo čak nijednom rečenicom pomenuli takse Prištine, niti novu prištinsku administraciju. To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi", rekla je Brnabićeva novinarima u Londonu.
Premijerka je rekla da će Palmer razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tokom predsednikove posete Vašingtonu, kao i da će se ona sama sa njim videti još jednom, na samitu u Delfiju, te da očekuje da će Palmer uskoro posetiti Beograd.
Naglašava da je zaključak razgovora da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički i ekonomski.
"Tu se mi slažemo sa SAD. Ne slažemo se po našim pogledima na neke stvari, šta je uzrok, a šta posledica nekih trenutnih nestabilnsoti u regionu, ali svakako ostaje da razgovaramo o tome", rekla je Brnabić.
Premijerka je ponovila da je Srbiji u interesu regionalna stabilnost, koja je jedna od najvažnijih stavri, pored evropskih integracija.
"Kada me Palmer pita šta govorimo Miloradu Dodiku kada se vidimo, ja mu odgovorim da je to apsolutni isto ono što govorimo kada razgovaramo o tim temama u javnosti ili na skupovima poput današnjeg", istakla je Brnabić.
Podsetila je da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, što je, kaže, naše pravo i obaveza.
"Ali, kada govorimo o BiH, i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želje, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu BiH", rekla je Brnabić.
Prethodno, je Ana Brnabić razgovarala je u odvojenim susretima sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.
Premijerka će se u Londonu sastati i sa ministrom odbrane Velike Britanije, Benom Valasom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.