Bramerc: Mladić je u Srbiji

Izvor: Politika, 14.Maj.2010, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Mladić je u Srbiji

Glavni tužilac kaže da treba analizirati zbog čega najtraženiji haški optuženik nije uhapšen

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala izjavio je juče posle sastanka sa srpskim zvaničnicima da, na osnovu podataka koje je čuo, nema razloga da veruje da Ratko Mladić nije u Srbiji.

„Uvek je rizično i teško govoriti o operativnim informacijama, ali mogu da kažem da na osnovu podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje sam dobijao u prošlosti i u protekla dva dana nemam razloga da verujem da je Mladić izvan Srbije. Taj utisak dele i svi moji sagovornici. Veoma detaljno analiziramo zašto Mladić već nije uhapšen i zašto neke indicije nisu valjano proveravane”, kazao je Bramerc na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vladimirom Vukčevićem, srpskim tužiocem za ratne zločine.

On je dodao da je „oprezni optimista” kada razmišlja o radu naših operativnih službi.

Kako „Politika” nezvanično saznaje iz izvora upućenih u rad Akcionog tima za hapšenje haških optuženika, na preksinoćnom sastanku u BIA, Bramercu su, pored ostalog, predočeni detalji rada službe iz perioda od pre nekoliko godina. Prema tim izvorima, bilo je reči o konkretnim mogućnostima hapšenja Mladića koje u tom trenutku nisu iskorišćene.

Serž Bramerc je rekao da nema alternative hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da od nadležnih službi u Srbiji očekuje da učine sve u praktičnom smislu kako bi oni bili privedeni pravdi, a od političara da ih podrže u tome. On je izjavio da tribunal već duže vreme ima dobru saradnju sa Srbijom, ali da još ne može da da punu kvalitativnu ocenu.

Serž Bramerc do kraja maja treba da dostavi izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom Savetu bezbednosti UN, od čega zavisi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. On je odbio da sada saopšti procenu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, ukazujući da ima još dve sedmice da završi izveštaj.

Bramerc je novinarima saopštio da je tri sata razgovarao sa operativcima i članovima Akcionog tima. Kazao je da je u protekle dve godine, od hvatanja Radovana Karadžića, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima izražavan optimizam kada je reč o hapšenju Ratka Mladića, ali da se sada vidi da taj optimizam nije bio opravdan, zbog čega treba detaljno analizirati zašto se to nije desilo.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković saopštio je juče, posle sastanka sa Bramercom, da je Srbija u potpunosti posvećena saradnji s Haškim tribunalom i izrazio očekivanje da će glavni tužilac imati razloga da da pozitivan izveštaj.

Serž Bramerc razgovarao je sa tužiocem Vukčevićem o slučaju Ejupa Ganića, kao i o predmetu „Ćuška”. Iz kancelarije predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića saopšteno je da se saradnja između Srbije i Haga u oblasti dostavljanja dokumentacije, uvida u arhive državnih organa i u svim drugim tehničkim aspektima odvija kontinuirano, profesionalno i bez ikakvih poteškoća. Zaključeno je da nema nijednog zahteva Tužilaštva tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku i da nema nerešenih zahteva.

Bramerc u Beogradu boravi u redovnoj posetu u okviru pripreme izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Pozivajući se na izvore u Briselu, mediji prenose da su članice EU spremne da odobre ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji, ukoliko izveštaj glavnog haškog tužioca bude takav da ne ostavlja sumnju da je Beograd mogao nešto da učini kada je reč o hapšenju optuženika, a to nije učinio.

To znači, kako prenose agencije, da nedvosmisleno pozitivan izveštaj, i bez ocene da je Srbija zaokružila svoju saradnju sa Hagom, otvara vrata SSP-u u junu.

--------------------------------------------------------------

Nova optužnica ubrzava suđenje

Glavni haški tužilac Serž Bramerc saopštio je juče u Beogradu da je tužilaštvo podnelo zahtev za izmenu i dopunu optužnice protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. On je dodao da će te izmene, ukoliko ih sud prihvati, ubrzati postupak kada nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske bude uhapšen i izručen Hagu.

Kako je saopšteno iz tribunala, Mladiću se novom optužnicom u 11 tačaka na teret stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992–1995. godine. Tužilaštvo podseća da je od prvih zločina koji su pomenuti u optužnici prošlo 18 godina, a da je Mladić optužen još u julu 1995. godine, uz ocenu da je „njegovo hapšenje mnogo okasnilo”.

Kao i u slučaju tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, kome tribunal već sudi, izmenjena optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje muslimana i Hrvata širom BiH, kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu, genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Prema predlogu izmenjene optužnice, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.

Kako se navodi u predlogu izmenjene optužnice, „Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama”.

„Kao najviši oficir Vojske RS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina”, piše u izmenjenoj optužnici.

--------------------------------------------------------

Izveštaj bez deklaracije o Srebrenici

Komentarišući donošenje Deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, Bramerc je rekao da taj gest vlasti Srbije neće biti pomenut u narednom izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji će biti podnet u junu.

„To nije nešto što ću pomenuti u izveštaju o saradnji jer to je politička izjava. Naravno to je korak u dobrom smeru, ali nadam se da je on učinjen zbog budućnosti Srbije i njenog naroda, a ne zbog Haškog tribunala”, rekao je Bramerc.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 14.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.