Bradić i Konuzin najavili Dane ruske kulture u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić i Konuzin najavili Dane ruske kulture u Srbiji

BEOGRAD -

Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin danas su najavili manifestaciju Dani ruske kulture koja će u Srbiji biti održana od 14. do 24. septembra tokom koje će domaća publika imati priliku da se upozna sa ruskom duhovnom kulturom, ali i sa predstavnicima ruskog savremenog filma.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture Srbije Bradić je ocenio da svaki susret sa ruskom kulturom izaziva brojna osećanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a pre svega bliskost, divljenje uspesima ruskih umetnika, kao i osećanje zajedničkog čitanja kulturnog i duhovnog nasleđa.

Ministar kulture Srbije napomenuo je da su ruski umetnici ostavili dubok trag na srpsku kulturu, što se vidi i na ulicama srpske prestonice pogledom na neke od najznačajnijih građevina.

"Ruski i srpski umetnici uvek su imali dobru komunikaciju, a ovakvim manifestacijama veze se samo učvršćuju i omogućavaju nove susrete. Manifestacije poput ove su samo jedan trenutak, ali za njima ostaju veze kao osnov za buduća vremena", rekao je Bradić.

Konuzin je podsetio da su odluku o održanju ovakvih kulturnih manifestacija u obe zemlje doneli predsednici Rusije i Srbije prilikom njihovog susreta 2008. godine. On je najavio da će naredne godine biti održani i dani srpske kulture u Rusiji, sa zadovoljstvom konstatujući da je poslednjih godina kulturna saradnja dve države podignuta na visok nivo.

Konuzin je, međutim, sa žaljenjem konstatovao, da nije zadovoljan ukupnim nivoom saradnje dve zemlje koja, kako je ocenio, nije u skladu sa mogućnostima. On je posebno apostrofirao nedovoljno dobre kontakte u humanitarnoj sferi i u obrazovanju, izrazivši zainteresovanost za većim brojem srpskih studenata na ruskim univerzitetima.

Ambasador Rusije je dodao da je sa Bradićem razgovarao o jačanju kulturne saradnje među slovenskim zemljama, jer se o slovenskoj kulturi malo zna. Uloga medija u njenom promovisanju, pre svega među samim slovenskim zemljama je, smatra on, od velike pomoći.

Konuzin je podsetio da Rusija manifestacije takvih sadržaja tri godine za redom održava na dan Ćirila i Metodija i i izrazio želju da se i Srbija u to uključi.

Najavljujući predstojeću manifestaciju Konuzin je rekao da će tim povodom u Beograd doći i delegacija ruske države i institucija kulture, a da će publika imati priliku da čuje Hor Moskovske patrijaršije, gala koncert solista baleta Baljošog teatra i teatra Marinski, koncert gitarskog tria "Relikt", kao i reviju savremenog ruskog filma.

Ljubitelji filma će u Beogradu moći da vide sedam filmova, a u Leskovcu četiri. Reč je o savremenoj produkciji, filmovima koji su, po rečima Konuzina, zbog svog političkog angažmana i umetničkih karakteristika predmet sporova u Rusiji. Tim pre će, dodao je ruski ambasador, biti interesantani srpskoj publici.

To su filmovi "Admiral", u režiji Andreja Kravčuka, "Samrtnio ples" Aljona Semjonova, "Pop" Vladimira Hotinjenka, "Car" Pavela Lungina, "Uskoro će proleće" Vere Storoževe, "Jeda je rat" Vere Glagoleve i "Soba ipo, ili sentimentalno putovanje u domovinu" Andreja Hržanovskog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dani ruske kulture u Srbiji

Izvor: Šumadija Press, 30.Avg.2010

Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin najavili su manifestaciju Dani ruske kulture koja će u Srbiji biti održana od 14. do 24. septembra.

Nastavak na Šumadija Press...

Razmena energije i pozitivnih osećanja

Izvor: Danas, 30.Avg.2010

Koncertom Hora Moskovske patrijaršije 16. septembra u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini počeće Dani ruske duhovne kulture, a kao svojevrsni uvod u ovu smotru od 14. do 17. septembra održaće se Nedelja ruskog filma u Sava centru, najavljeno je juče u Ministarstvu kulture. Gala koncert solista baleta...

Nastavak na Danas...

Konuzin: Neophodno jačati saradnju u oblasti obrazovanja

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2010, 12:21

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da nije zadovoljan ukupnom saradnjom dve na društvenom planu, naročito u oblasti obrazovanja...- Na opštem planu nisam zadovoljan nivoom naših društvenih kontakata. Saradnja u oblasti kulture je znatno poboljšana tokom proteklih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.