Koncertom Hora Moskovske patrijaršije 16. septembra u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini počeće Dani ruske duhovne kulture, a kao svojevrsni uvod u ovu smotru od 14. do 17. septembra održaće se Nedelja ruskog filma u Sava centru, najavljeno je juče u Ministarstvu kulture. Gala koncert solista baleta najvećih pozorišta Rusije zakazan je za 20. septembar u Sava centru, dok će vokalni trio „Relikt“ nastupiti 21. septembra na Kolarcu.

„Svaki susret sa ruskom kulturom izaziva mnoga osećanja – bliskosti, divljenja prema ruskim umetnicima i zajedničko čitanje kulturnog i duhovnog nasleđa. Srpski i ruski umetnici su imali dobru komunikaciju i saradnju u prethodnim decenijama, a ruski umetnici su ostavili dubok trag u srpskoj umetnosti, što je samo deo kontinuiteta dalje saradnje“ rekao je ministar kulture Nebojša Bradić. On je ukazao na to da je važno da i u budućoj saradnji kroz programe omogućimo nove susrete srpskih umetnika i publike sa umetnicima koji dolaze iz Rusije, a bave se pre svega filmom, muzikom i baletom. Manifestacija Dani ruske duhovne kulture će postaviti osnovu za te buduće korake. Očekujemo dobru razmenu energije i pozitivnih osećanja“, kazao je Bradić.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin izrazio je veliko zadovoljstvo što će ovog septembra biti održani Dani ruske duhovne kulture u Beogradu. „Predstojeće aktivnosti su upravo najviša tačka u razvoju bilateralne saradnje u kulturnoj sferi. Sledeće godine biće održani Dani srpske kulture u Rusiji, što svedoči da su naše zemlje zainteresovane za kulturnu razmenu i uzajamno bogaćenje. Biće nam veoma drago da razmenimo naša dostignuća u oblasti kulture, tako da u Srbiju dovodimo visoku kulturu, koja je temeljna za narod. S druge strane, veoma smo zainteresovani za prikazivanje srpskih dostignuća u Rusiji“ ukazao je Konuzin.

Tokom održavanja Dana ruske duhovne kulture, u Beogradu će boraviti ruska delegacija, koju čine radnici iz sfere kulture i politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari