Borelj upozorava: Sledeći put ćemo odgovoriti na ruske provokacije

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 22:17

Borelj upozorava: Sledeći put ćemo odgovoriti na ruske provokacije

EU će odgovoriti na buduće provokacije Rusije, upozorio je šef diplomatije EU Žozep Borelj, ocenivši da su odnosi između Evropske i Rusije na niskom nivou.

Borelj je, obraćajući se u Evropskom parlamentu na debati o Rusiji, rekao poslanicima da Brisel neće prihvatiti "dalja zastrašivanja Moskve", prenosi ''''Juronjuz''''.

"Ne želimo da hranimo dinamiku eskalacije - neka to bude jasno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pored toga, mi pokazujemo da nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i da ćemo odgovoriti na njih ako do njih dođe", rekao je Borelj.

Borelj je, kako dodaje Sputnjik, priznao da institucije EU imaju ograničena sredstva pritiska na Rusiju i istakao da spoljna politika "ostaje u ingerenciji država-članica".

"Države EU treba da sačuvaju jedinstvo. U prestonicama EU se i određuje politika prema Rusiji. Mi u EU pokušavamo da izgradimo jedinstvenu spoljnopolitičku liniju, ali, svidelo se to nama ili ne, spoljna politika ostaje u ingerenciji država-članica. Ako ne bude jedinstva, neće biti ni zajedničke evropske politike…", rekao je Borelj.

Kako je dodao, lideri država EU ne treba da govore jedno u Briselu, a kada se vrate u svoje prestonice, da rade drugo.

On se osvrnuo i na zahteve poslanika Evropskog parlamenta da se Rusija iskljuci iz međunarodnog platnog sistema "Svift" i da se obustavi gradnja "Severnog toka 2".

"Svift je međunarodna privatna organizacija i tu EU nema kompetencije… ''Severni tok'' je kontroverzna tema. Evropska komisija je već saopštila da taj projekat ne doprinosi diverzifikaciji energetskih izvora EU. Međutim, to je odgovornost privatnih kompanija i EU nema instrumente da donosi odluke o sudbini ovog privatnog projekta", rekao je evropski diplomata.

On je naveo da, "kada i ako ''Severni tok 2'' proradi, možemo zatražiti da on radi transparentno i bez diskriminacija, sa adekvatnim nivoom kontrole".

Borelj predviđa da u odnosima sa Rusijom predstoji dug period konfrontacije za koju, kako kaže, treba biti spreman.

"Rusija je sigurna da je konfrontacija sa Evropom i SAD najjednostavniji način da se ojača legitimitet vlasti", dodao je Borelj.

Ocenio je i da su uspesi ruske vlasti u ekonomiji "vrlo skromni i da budućnost takođe nije ružičasta".

"Da, oni imaju vojnu snagu koju koriste kada smatraju potrebnim: u Siriji, Libiji, na Kavkazu. Ali sa tačke gledišta ekonomije, Rusija se može porediti sa Italijom, i malo je ispred Španije", rekao je Borelj.

Evropski parlament je ranije pozvao da se, između ostalog, zaustavi izgradnja "Severnog toka 2" i isključi Rusija sa platnog sistema "Svift".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borelj odlučno: "EU će odgovoriti na buduće PROVOKACIJE Rusije"

Izvor: Blic, 28.Apr.2021

Evropska unija odgovoriće na buduće provokacije Rusije, upozorio je danas šef diplomatije EU Đuzep Borelj, ocenivši da su odnosi između Evropske i Rusije na niskom nivou.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.