Izvor: RTS, 18.Sep.2022, 05:56

Borelj: Konačne uslove mira odrediće ukrajinska strana; ruska vojska na ratište uvela iranske dronove

Dvesta sedmi dan rata u Ukrajini. Ekplozije u Hersonu. Ukrjinska vojka ponovo korisitila raketni sistem HIMARS, tvrde vlasti Luganske oblasti koja je progasila nezavisnost. Agencija Unian piše da su ruske snage počele da koriste iranske dronove.
Ukrajina je nastavila kontraofanzivu na severoistoku zemlje, saopštava britanska vojna obaveštajna služba. Prema njihovim informacijama, ruske snage utvrdile su odbrambenu liniju između reke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Oskol i grada Svatov.

Moskva, s druge strane, tvrdi da su ruske snage izvele udare na položaje ukrajinske vojske u oblastima Hersona, Nikolajeva, Harkova i Donjecka.
Češka, koja trenutno presedava EU, pozvala je na osnivanje "specijalnog međunarodnog suda" zbog izveštaja iz Izjuma, grada na severoistoku Ukrajine. Kijev tvrdi da je u masovnoj grobnici u Izjumu pronađeno više od 440 tela. Iz Rusije za sada nema komentara na vesti iz tog grada.
Načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je tokom jučerašnjeg dana nastavljena eskumacija tela u Izjumu, te da je 59 tela poslato na dalja ispitivanje, kao i da većina njih ima znakove nasilne smrti.
Rusija ponovo optužuje Ukrajinu za granatiranje oko nuklearne elektrane Zaporožje, ali te tvrdnje Kijev odbacuje. Rusko ministarstvo, istovremeno, tvrdi da je nivo radijacije u Zaporožju normalan.
Dok američki predsednik Džozef Bajden upozorava Rusiju da ne koristi hemijsko i taktičko nuklearno oružje u ratu, generalni sekretar UN Antonio Guteres najavljuje sastanak sledeće nedelje sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovim.
Ukrajinska vlada usvojila je nacrt zakona o krivičnoj odgovornosti za državne službenike koji uzmu ruski pasoš. Prema tom zakonu, državni službenici mogli bi da dobiju i do 15 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljena ekshumacija tela u Izjumu; Češka traži osnivanje specijalnog suda za zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2022

Dvesta sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage nastavile kontraofanzivu na severoistoku zemlje, a ruske se utvrđuju, tvrdi britanska vojna obaveštajna služba. Moskva saopštava da su ruske trupe izvele udare na ukrajinske položaje na jugu i istoku zemlje. Češka zbog izveštaja iz Izjuma poziva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.