Belgija dočekuje pande iz Kine kao državne zvaničnike

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija dočekuje pande iz Kine kao državne zvaničnike

Dve džinovske pande koje je Kina pozajmila Belgiji stići će danas u Brisel gde će biti dočekane kao državni zvaničnici, a zatim će krenuti u životinjski park gde bi trebalo da ostanu petnaestak godina.

Hao Hao, četvorogodišnju ženku i Xing Huia, njenog muškog vršnjaka, sredinom dana će na aerodromu dočekati premijer Elio Di Rupo i kineski ambasador u Belgiji Liao Liqiang.

Dolazak dve pande u Belgiji je izazvao pravo oduševljenje kao i u svim drugim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje Kina izabere u sklopu svoje "Diplomatije panda".

Dobro se pripremili za nove stanovnike

Nakon kratkog svečanog dočeka, par pandi iz kineske pokrajine Sichuan nastaviće putovanje do privatnog parka u Brugeleteu, oko 60 kilometara od Brisela. Tamo će posetiocima biti pokazani u aprilu ili maju nakon karantina i aklimatizacije.

Taj privatni park je uložio oko osam miliona evra u gradnju ultramodernog prostora u svom "kineskom vrtu" s terenom od 5.300 kvadratnih metara za budistički hram, hiljade biljaka čaja, dva ograđena prostora i dve unutrašnje prostorije. Tu su i biljke kineskog bambusa koje su pandama najdraži obroci.

Park Pairi Daiza je u 20 godina postojanja postao najposećeniji životinjski park u Belgiji i tako je potisnuo zoološki vrt Anversa, najstariji i najpoznatiji u zemlji.

Džinovske pande su ugrožena vrsta, ima ih tek 1.600 u divljini u Kini i 300 u zatočeništvu po svetu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brisel: Svečani povratak pandi

Izvor: B92, 23.Feb.2014

Dve džinovske pande, koje je Kina pozajmila Belgiji na 15 godina, prebačene su danas u Brisel, gde ih je na aerodromu zvanično dočekao belgijski premijer Elio Di Rupo...Pande, koje su teške 110 kilograma svaka, putovale su teretnim avionoma iz Kine do Belgije. Ženku Hao Hao od četiri godine i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.