Brisel: Svečani povratak pandi

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Svečani povratak pandi

Dve džinovske pande, koje je Kina pozajmila Belgiji na 15 godina, prebačene su danas u Brisel, gde ih je na aerodromu zvanično dočekao belgijski premijer Elio Di Rupo.

Pande, koje su teške 110 kilograma svaka, putovale su teretnim avionoma iz Kine do Belgije. Ženku Hao Hao od četiri godine i mužjaka po imenu Sing Hui dočekalo je više od 100 novinara i učenika iz briselskih škola.

Pande su potom kamionom u pratnji policije krenule u zoološki vrt oko 60 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Brisela. Zoo vrt je potrošio deset miliona evra za prikladan doček i smeštaj životinja.

Pande će imati specijalni prostor s pećinom, bazenom i plantažom bambusa.Belgijski mediji navode da će zoo vrt plaćati Kini oko miliona evra "zakupa" za pande godišnje. Mediji dodaju da su pande diplomatski instrument kineskih vlasti, kao i izvor prihoda.

Džinovska panda je krupni sisar iz porodice medveda i poreklom je iz centralno-zapadne i jugozapadne Kine. Iako pripada redu zveri, koje karakteriše ishrana mesom, džinovska panda se u 99 odsto slučajeva hrani mladicama i listovima bambusa.

Ta vrsta pande je ugrožena vrsta životinja. Procenjeno je da je u diviljni preostalo samo 2.000 pandi i da skoro 200 živi u zatočeništvu u Kini. U Kini je zakonom panda zaštićena,zabranjen je izvoz ili poklon ovih retkih životinja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Belgijski premijer dočekao kineske pande na aerodromu u Briselu

Izvor: Blic, 23.Feb.2014

Dve džinovske pande, koje je Kina pozajmila Belgiji na 15 godina, prebačene su danas u Brisel, gde ih je na aerodromu zvanično dočekao belgijski premijer Elio Di Rupo...Pande, koje su teške 110 kilograma svaka, putovale su teretnim avionoma iz Kine do Belgije. Ženku Hao Hao od četiri godine i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.