Nedelja, 23.02.2014.

08:50

Belgija dočekuje pande iz Kine kao državne zvaničnike

Dve džinovske pande koje je Kina pozajmila Belgiji stići će danas u Brisel gde će biti dočekane kao državni zvaničnici, a zatim će krenuti u životinjski park gde bi trebalo da ostanu petnaestak godina.

Izvor: Index.hr

Default images

Hao Hao, četvorogodišnju ženku i Xing Huia, njenog muškog vršnjaka, sredinom dana će na aerodromu dočekati premijer Elio Di Rupo i kineski ambasador u Belgiji Liao Liqiang.

Dolazak dve pande u Belgiji je izazvao pravo oduševljenje kao i u svim drugim zemljama koje Kina izabere u sklopu svoje "Diplomatije panda".

Dobro se pripremili za nove stanovnike

Nakon kratkog svečanog dočeka, par pandi iz kineske pokrajine Sichuan nastaviće putovanje do privatnog parka u Brugeleteu, oko 60 kilometara od Brisela. Tamo će posetiocima biti pokazani u aprilu ili maju nakon karantina i aklimatizacije.

Taj privatni park je uložio oko osam miliona evra u gradnju ultramodernog prostora u svom "kineskom vrtu" s terenom od 5.300 kvadratnih metara za budistički hram, hiljade biljaka čaja, dva ograđena prostora i dve unutrašnje prostorije. Tu su i biljke kineskog bambusa koje su pandama najdraži obroci.

Park Pairi Daiza je u 20 godina postojanja postao najposećeniji životinjski park u Belgiji i tako je potisnuo zoološki vrt Anversa, najstariji i najpoznatiji u zemlji.

Džinovske pande su ugrožena vrsta, ima ih tek 1.600 u divljini u Kini i 300 u zatočeništvu po svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: