Barozo: Grčka mora da ispuni obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Grčka mora da ispuni obaveze

ATINA -

Predsednik Evropske komisje Žoze Manuel Barozo je danas u Atini zatražio od Grčke da ispuni obaveze prema svojim kreditorima kako bi mogla da ostane u evrozoni.

Barozo je posle sastanka sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom rekao kako Grčka, da bi zadržala poverenje svojih evropskih i međunarodnih partnera, ne sme da odlaže primenu obaveza.

"Reči nisu dovoljne, dela su važnija", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenela je poruku opredsednika Baroza francuska novinska agencija AFP.

Prvi čovek EK je istakao da će "Grčka ostati u okviru evrozone sve dok bude poštovala preuzete obaveze".

Premijer Samaras je izjavio da je koaliciona vlada sastavljena od tri stranke, od kojih je najveća njegova Konzervativna partija, "odlučna da nastavi sa primenom strukturnih reformi i privatizacije, kao i da primeni dogovorene mere za smanjenje deficita".

Barozo se tokom prve posete Atini otkad je 2009. počela kriza susreo i sa ministrom finansija Janisom Sturnarasom, baš u vreme dok vlada te zemlje pokušava da odluči na koji način da smanji javnu potrošnju za 11,6 milijardi evra.

S tim u vezi, Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas saopštio kako očekuje da će se pregovori sa grčkom vladom oko primene mera štednje u toj zemlji produžiti do septembra, duže nego što se očekivalo.

Portparol MMF-a Dejvid Holi je na redovnoj konferenciji za štampu izjavio da se misija MMF-a trenutno nalazi u poseti Atini, što je njena prva prilika za konkretne razgovore sa novom vladom, kao i da se očekuje da će pregovori potrajati "do septembra i duže", prenela je agencija AFP.

Radi poređenja, ranije se očekivalo da će izveštaj o zaključcima kreditora Grčke o napretku te zemlje u primeni uslova pod kojima je dobijen paket pomoći biti objavljen krajem avgusta ili početkom septembra.

Venizelos: Izlazak Grčke - samoubistvo evrozone

Grčka koaliciona vlada upozorila je da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone značio "samoubistvo za evrozonu".

Evangelos Venizelos, lider Socijalističke partije i mlađi koalicioni partner u vladi je ovo izjavio danas tokom boravka visokih evropskih zvaničnika u Atini koji proveravaju u kakvom su stanju javne finansije Grčke i koji treba da odluče da li će Grčka nastaviti da dobija zajmove za spas.

Partije grčke vlade su dovršile predloge za smanjenje troškova vlade u naredne dve godine za 11,5 milijardi evra.

Pored inspektora EU, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, u Atini je i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo koji će razgovarati s premijerom Antonisom Samarasom.

Revizori takozvane "trojke" grčkih kreditora, koju čine MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka, nalaze se od utorka, 24. jula, u poseti Atini, gde procenjuju napredak te prezadužene zemlje u primeni reformi predviđenih 130 milijardi evra vrednim paketom pomoći.

Zaključci kreditora će presuditi da li će Grčka do septembra, kako je planirano u skladu sa odredbama iz paketa pomoći, dobiti novu tranšu u iznosu od 31,5 milijardi evra. Taj novac je zvaničnoj Atini potreban za isplatu plata i penzija, kao i dokapitalizaciju posrnulih banaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.