Barozo: 30 miliona evra iz IPA fondova za Srbiju

Izvor: Blic, 29.Jun.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: 30 miliona evra iz IPA fondova za Srbiju

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da će Evropska unija i u narednim mesecima i godinama biti uz Srbiju kako bi joj pomogla da sanira posledice poplava i istakao da je Evropska komisija preusmerila 30 miliona evra iz IPA fondova za te namene. Žoze Manuel Barozo stigao u Beograd

Barozo je prilikom obilaska osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Obrenovcu rekao da se na tom primeru vidi da Evropske integracije nisu samo nešto apstraktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i što postoji na papiru, već da je to solidarnost i pomoć onima

koji su u nevolji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Barozu za pomoć i podršku koju je EU dala Srbiji povodom katastrofalnih poplava i ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU prioritetni zadatak Vlade Srbije.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom u palati “Srbija” rekao da smo svesni i da znamo da je bezbroj obaveza pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca ali će ih doneti za tri godine i da moramo da te reforme preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo.

- Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je ne samo održi na evropskom putu već približi punoproavnom članstvu u EU - rekao je Vučić.

Kako je dodao, mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba a Barozo je svoje primedbe izneo “na prijatan način, mnogo prijatniji” nego što ih, kako je premijer naveo, on sam iznosi.

Vučić je i pokazao novinarima papir na kojem je zelenom bojom podvučeno ono što je dobro urađeno, žutom ono što nije loše, a crvenom bojom ono što je urađeno katastrofalno.

- Ovo govori o tome koliko ćemo u narednom periodu raditi ozbiljno i odgovorno - rekao je Vučić koji je naveo da je Baroza zamolio samo za potpunu objektivnost kada se ocenjuje stanje u Srbiji.

Vučić: Najlošije u obasti životne sredine

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je po oceni EU najlošije stanje u pet oblasti a posebno u oblasti žiovotne sredine.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom pokazao papir na kojem su crvenom označene oblasti u kojem je stanje loše i naveo:

- Imamo pet ovih crvenih, a jedna je posebno crvena...najgore stanje trenutno nam je u životnoj sredini. Tu valjda ništa, ama baš ništa nemamo u skladu sa evropskim standardima - tu kao da smo gađali sve naopačke - rekao je Vučić.

On je dodao da su među lošima i finansijska kontrola, poglavlje 32 za koje očekuje da bude otvoreno pre kraja godine, zatim poglavlja 23 i 24 vezana za pravosuđe i ljudska prava, poljoprivreda i seoski razvoj.

Premijer je je kazao i da smatra da će sa nekima od “žuto obojenih” oblasti gde stanje i nije tako loše imati veće probleme nego sa nekima od crveno obojenih, ali i dodao da nije na njemu da to procenjuje, već je na EU.

Vučić je naveo i da je uprkos političkim teškoćama, činjenici da čekamo da nam nešto padne sa neba, na tome da moramo da menjamo radne navike, uveren da imamo veliku šansu da taj veliki posao završimo u 2018. a da je nakon toga sve na EU.

On je dodao i da će Barozo, kome ističe mandat predsednika EK, uvek biti drag gost u Srbiji.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo doputovao je danas u Beograd, gde sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovara o evropskim integracijama Srbije.

Baroza je na aerodromu “Nikola Tesla” nešto pre 13 sati dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i američki ambasador Majkl Kirbi.

Predsednik Evropske komisije će se potom u Palati Srbija sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem a kasnije će ga primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ovo je Barozov drugi dolazak u Srbiju u svojstvu predsednka Evropske komisije, nakon kojeg će, kako je ranije izjavio, posetiti Tiranu i ostale zemlje u regionu koje su ostvarile napredak na putu evrointegracija.

Barozo: Nastavićemo sa snažžnom podršškom Srbiji

Barozo je izjavio danas u Beogradu da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi naša zemlja što pre postala punopravna članica EU.

Barozo je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo.

- Na sastanku smo govorili o reformama koje Srbija preduzima i koje treba da preduzme - rekao je Barozo i dodao da pregovori o pristupanju teku veoma dobro.

On je podsetio da je za sada otvoren skrining za 18 od ukupno 35 poglavlja i pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže na učvršćivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih prava kao i reformi državne uprave.

- Jedna od lekcija koje smo naučili iz iskustva drugih zemalja je da proces pristupanja mora da bude transparentan. Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih. U tome treba da učestvuju sve relevantne institucije, skupština, brojna regulatorna tela i organizacije građanskog društva - rekao je Barozo.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da su obe strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazuime.

- Za nas je rešavanje ovih pitanja prioritet, cela EU smatra da obe strane treba da pokažu odgovornost i spremnost da se primene postignuti sporazumi - rekao je predsednik Evropskom komisije.

On je dodao da će danas posetiti i Obrenovac, koji je najteže pogođen nedavnim poplavama, da će razgovarati sa građanima i preneti im da će EU nastaviti da podržava Srbiju.

Barozo je rekao da EU smatra Srbiju pouzdanom partnerom i stubom stabilnosti i saradnje u jugozapadnom Balkanu.

"Impresionirani smo kvalitetom pregovaračkog tima"

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da je EU impresionirana, mada ne i iznenađena, profesionalizmom i visokim kvalitetom pregovaračkog tima Srbije.

- Ohrabruje nas način na koji su oni pripremali tu obilnu dokumentaciju i koliko su kompetentni - izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati "Srbija".

Barozo je rekao da Srbija nije prva zemlja sa kojom se EU u toku pregovora bavi prvo osetljivim pitanjima, kao što su vladavina prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

Kao osnovni razlog za to Barozo je naveo to što se na taj način pregovori uspešnije zatvaraju i onda nema razloga da se na kraju ubacuju naknadi mehanizmi za ove oblasti.

- Ako pravimo razliku između političkih i ekonomskih pitanja, naravno da su, po prirodi, politička poglavlja osetljivija. Ne mogu da vam kažem koje poglavlje ce biti najteže zaključiti - naveo je on.

Barozo je, na pitanje gde će posle Beograda otići, rekao da je sutra u Tirani, nakon čega odlazi u Strazbur u Evropski parlament.

- Ovog puta posećujem dve države, Srbiju zbog njenog značaja koja ima za ceo region i Albaniju, jer je Evropski savet odlučio da joj da dodeli status kandidata - rekao je Barozo.

On je dodao da se EU širi i da je pre 10 godina imala 15 članica, a da sada ima 28 članica.

- Uprkos ekonomskoj krizi, naša vrata će biti otvorena za sve zemlje ovog regiona. Mi smo ostali opredeljeni i obavezali smo se da pomognemo Srbiji u ostvarenju evropskih ciljeva - zaključio je Barozo koji smatra da je Srbija veoma dobro pozicionirana da to uradi i da sada treba da radi na tome da stvari finalizuje.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.