Barozo: EU je kao porodica, pomagaće Srbiji mesecima i godinama u obnovi od poplava!

Izvor: Press, 29.Jun.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: EU je kao porodica, pomagaće Srbiji mesecima i godinama u obnovi od poplava!

Barozo je, u obraćanju novinarima, nakon obilaska radova na sanaciji osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj", koja je među najviše oštećenim objektima tokom poplava, rekao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji ne samo narednih nedelja, već mesecima i godinama.

Prema njegovim rečima, Srbija je pretrpela veliku finansijsku štetu koja će ostaviti dugoročne posledice i podsetio da su 22 zemlje članice EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << povodom toga obezbedile pomoć kako za Srbiju, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je najveća operacija zaštite stanovništva u Evropi. Odmah smo obezbedili tri miliona evra humanitarne pomoći, a Evropska komisija je prošlog ponedeljka donela i odluku da se 30 miliona evra iz IPA fondova preusmeri za sanaciju štete", rekao je Barozo.

Predsednik Evropske komisije je dodao da će tim novcem biti finansirana kratkoročna rekonstrukcija u Srbiji i da radovi na terenu mogu početi narednih dana.

Prema njegovim rečima, takođe je važna i dugoročna podrška, zbog čega će Evropska komisjija, zajedno sa Francuskom i Slovenijom, organizovati donatorsku konferenciju u Briselu 16. jula, na kojoj će biti pružena prilika međunarodnoj zajednici da još jednom pomogne Srbiji i BiH.

PROČITAJTE JOŠ:
Barozo: EU ne sme da bude napor i želja malobrojnih, nego celog društva!
Vučić : Hvala na pomoći, ulazak u EU prioritet
Vučić: U oblasti životne sredine smo najgori, tu nam baš ništa nije u skladu sa evropskim standardima!
   
"Evropske integracije nisu samo apstraktan pojam na papiru, već su veoma konkretne. Mi smo kao porodica, kada jedan član ima teškoće, ostali treba da pruže podršku, što upravo i radimo", poručio je on.
Barozo je izrazio saučešće porodicama nastradalih u poplavama i istovremeno pohvalio Vladu Srbije, civilni sektor, građane, ali i organizacije iz susednih država na veoma brzoj intervenciji kada je reč o pomoći ugroženom stanovništvu.

Odgovarajući na pitanje novinara šta konkretno država može da učini kada novac iz IPA fondova bude preusmeren, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević je istakao da Srbija treba da bude u bliskoj komunikaciji sa agencijama koje će u ime EU implementirati taj projekat.

"Različiti projekti su predviđeni da se izvode u okviru tog jednog jedinstvenog napora da se pomogne Srbiji u obnovi. Srbija samo treba da bude u bliskoj komunikaciji sa delegacijom EU i sa organizacijama koje će sve te pojedinačne projekte implementirati kako bi svima bilo jasno koji su prioriteti, i gde treba i šta da se radi, i kako bi se zaista izašlo u susret potrebama ljudi", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, korišćenje tih sredstava ne zahteva usvajanje posebnog zakona.

"To je ono što je dobro. Radovi u velikom obimu mogu da krenu veoma brzo, ja se nadam da već u naredne dve nedelje", rekao je Blagojević i dodao da će rad na osnovnoj skoli "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu i drugim objektima početi u naredne dve nedelje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozo: EU nastavlja pomoć Srbiji u obnovi od poplava

Izvor: Studio B, 29.Jun.2014

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je danas u Obrenovcu da će Evropska unija nastaviti da pomaže Srbiji u otklanjanju posledica majskih poplava jer, kako je istakao, solidarnost je suština Evrope. ..Barozo je, u obraćanju novinarima, nakon obilaska radova na sanaciji osnovne...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.