Bajden i Suga protiv uspona Kine na globalnoj sceni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 10:16

Bajden i Suga protiv uspona Kine na globalnoj sceni

Američki predsednik DŽo Bajden sastaće se sutra sa japanskim premijerom Jošihide Sugom, a politički analitičari tvrde da će sve veći uticaj Kine verovatno biti visoko pozicioniran na dnevnom redu.

Dvojica lidera sastaće se u Vašingtonu, na prvom samitu američkog predsednika sa jednim od lidera stranih država od njegove inauguracije u januaru, prenosi američka TV mreža CNBC.

Sastanak dolazi u trenutku kada su SAD sve "glasnije" u kritikama Kine, u oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od ljudskih prava do nelojalne trgovinske prakse.

"Obnova američkih saveza i nadmetanje sa Kinom su srž Bajdenove spoljne politike. Sastanak 'oči u oči' sa Sugom signalizira da je Japan spona oba napora", rekao je DŽonathan Vud, direktor i vodeći američki analitičar u konsultantskoj firmi "Kontrol Risks".

Očekuje se da će Bajden i Suga razgovarati o američko-japanskom bezbednosnom partnerstvu i drugim potencijalnim oblastima saradnje.

To bi moglo uključivati klimatske promene, pandemiju kovida-19 i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navode analitičari.

Jedan od mogućih ishoda samita je infrastrukturni plan usredsređen na visokokvalitetne projekte kao što su brzi 5G internet i čista energija, preneo je japanski list "Nikei".

Takva američko-japanska infrastrukturna saradnja mogla bi da parira kineskoj inicijativi "Pojas i put", ambicioznom kineskom programu za izgradnju fizičke i digitalne infrastrukture koja povezuje stotine zemalja od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope.

"Uspostavljanje alternative kineskoj inicijativi 'Pojas i put' važno je za celokupnu Bajdenovu spoljnopolitičku agendu u Indo-pacifičkom regionu", rekao je Nil Tomas, analitičar u konsultantskoj kući "Jurejša".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bajden - Suga: Kina?

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 05:57

Vašington -- merički predsednik Džozef Bajden sastaće se danas sa japanskim premijerom Jošihide Sugom...Politički analitičari očekuju da će sve veći uticaj Kine verovatno biti visoko pozicioniran na dnevnom redu samita dvojice državnika...Dvojica lidera sastaće se u Vašingtonu, na prvom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.