BEZOBRAZNO NAREĐENJE TRIBUNALA ZA MORSKO PRAVO: Rusi, oslobodite ukrajinske mornare odmah!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEZOBRAZNO NAREĐENJE TRIBUNALA ZA MORSKO PRAVO: Rusi, oslobodite ukrajinske mornare odmah!

Međunarodni sud za morsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske marince i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu, objavio je predsednik tribunala Đin Hjin Pajk.

Tribunal je pozvao obe strane da izbegavaju korake koji mogu da dovedu do zaoštravanja situacije u Kerčkom moreuzu. Po mišljenju suda, odsustvo ruske strane na raspravi nije moglo biti razlog za nerazmatranje slučaja.

Predsednik suda je rekao da Rusija i Ukrajina treba do 25. juna da predaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izveštaje Tribunalu o incidentu. Odluka Tribunala je konačna i obavezna za realizaciju strane u sporu.

Pritom, Rusija je izvestila Međunarodni tribunal za morsko pravo da neće učestvovati na raspravi jer ovaj sud nema jurisdikciju da razmatra tužbu Ukrajine u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska strana je uoči početka sednice zatražila od suda da naloži Rusiji da vrati ukrajinske brodove i hitno oslobodi 24 pritvorena marinca i prekine njihovo krivično gonjenje. Tribunal je usvoji prva dva zahteva, ali je naglasio da „ne smatra da je potrebno“ zahtevati od Moskve da prekine krivine postupke i uzdrži se od novih postupaka, iako smatra da bi to bilo razumno, rekao je Đin.

U novembru prošle godine tri ukrajinska vojna broda nezakonito su prešla rusku granicu, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju. Nakon toga, brodovi su krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu.

Ruski graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su bili na brodovima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.