BELORUSIJA ŽELI TIHANOVSKU: Litvanija primila zvaničan zahtev od Minska

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 13:03

BELORUSIJA ŽELI TIHANOVSKU: Litvanija primila zvaničan zahtev od Minska

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora

Državno tužilaštvo Belorusije uputilo je Litvaniji zahtev za izručenje bivše predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovske.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, zahtev za izručenje Svetlane Tihanovske je upućen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi ona bila krivično gonjena zbog kršenja pravnog poretka i javne bezbednosti.

Ranije je Istražni komitet Belorusije inicirao ekstradiciju Tihanovske, koja se i dalje nalazi u Litvaniji.

S tim u vezi, iz Viljnusa je stigao odgovor da je zahtev Minska odbijen.

- Litvanija ne izručuje ljude koji su mete političkog progona. Minsk to dobro zna - saopštila je pres-služba litvanskog Ministarstva inostranih poslova.

. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Protiv Tihanovske i članova koordinacionog saveta opozicije, koji je formiran na njenu inicijativu, pokrenut je krivični postupak, između ostalog, po predmetu zavere radi preuzimanja vlasti i poziva na stvaranje ekstremističkih formacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Litvanija odbila da izruči Svetlanu Tihanovsku Belorusiji

Izvor: RTS, 05.Mar.2021

Litvanija je odbila zahtev Belorusije da izruči liderku opozicije Svetlanu Tihanovskaju koju Minsk optužuje za organizovanje nasilnih protesta. . Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis rekao je da u njegovoj zemlji ljudi koji traže utočište "mogu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.