Asanžov advokat se žali na tretman njegovog klijenta u zatvoru

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanžov advokat se žali na tretman njegovog klijenta u zatvoru

Edvard Ficdžerald, advokat Džulijana Asanža, rekao je da postupanje prema njegovom klijentu u zatvoru može da se tretira kao nepoštovanje suda.

Ficdžerald je danas izjavio da su osnivaču Vikiliksa u zatvoru čak 11 puta vezivane lisice, dva puta je pretresan do gole kože i da su mu oduzeti sudski papiri sa prvog dana saslušanja o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Ficdžerald je rekao sudiji da bi postupanje prema Asanžu u londonskom zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Belmarš "moglo da se tretira kao nepoštovanje ovog suda", preneo je AP.

Ročište o ekstradiciji počelo je juče u sudu u Vulvič Kraunu, koji se nalazi pored zatvora.

Okružni sudija Vanesa Baraitser, koja vodi slučaj, rekla je da neće moći da radi ukoliko Asanž ne bude mogao da učestvuje u postupku, koji će, kako se očekuje, trajati nekoliko meseci.

"Ukoliko dođe do toga, molim vas, obavestite me", rekla je sudija Baraitser.

Vlasti SAD žele da sude Asanžu zbog optužbi za špijunažu sa maksimalnom kaznom od 175 godina zatvora, zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša iz 2010. godine.

Asanž tvrdi da se ponašao kao novinar koji ima pravo na zaštitu na osnovu prvog amandmana američkog ustava.

Očekuje se da će ročište o izručenju biti nastavljeno tokom nedelje, a potom će uslediti pauza do maja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Džulijana Asanža maltretijaru u zatvoru: PRETRESAJU GA DO GOLE KOŽE, VEZUJU MU LISICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020

Njegov advokat se žalio sudu zbog postupanja prema njegovom klijentu...Edvard Ficdžerald, advokat Džuliajna Asanža, izjavio je danas da su osnivaču Vikiliksa u zatvoru čak 11 puta vezivane lisice, dva puta je pretresan do gole kože i da su mu oduzeti sudski papiri sa prvog dana saslušanja o izručenju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.