Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž pred Obavještajnim komitetom o ruskom miješanju u izbore?

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž razmatra ponudu da se pojavi pred Obavještajnim komitetom američkog Senata, gdje bi govorio o navodnoj umiješanosti Rusije u američke izbore 2016. godine, izjavila je danas njegov advokat Dženifer Robinson.

Američki obavještajni komitet američkog Senata zainteresovan je da sasluša Asanža, navela je Robinson u saopštenju.

Ona je navela da oni koji su zaduženi za istragu tražili da se Asanž lično pojavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u međusobno prihvatljivom terminu i mjestu.

"Ozbiljno razmatramo ponudu, ali moramo da obezbijedimo da je garantovana zaštita Asanžu", navela je Robinson.

Vikiliks je objavio pismo Obavještajnog komiteta američkog Senata, koji je tražio od Asanža da lično svjedoči na zatvorenom saslušanju u okviru istrage o navodnom mešanju Moskve u predsjedničke izbore da bi se pomoglo Donaldu Trampu da pobijedi na njima.

Rojters napominje da nije detaljno obrazloženi kako bi bilo kakav intervju sa američkim senatorima mogao da bude sproveden, a portparolka Asanža kaže da je "sve moguće".

Napomenula je da nije isključeno da se on i lično pojavi pred američkim odborom.

Asanž je našao utocište u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gdje ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.