Ankara: U petak potpisivanje sporazuma o izvoza žitarica iz Ukrajine

Izvor: VOA, 21.Jul.2022, 21:45

Ankara: U petak potpisivanje sporazuma o izvoza žitarica iz Ukrajine

Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš u petak će potpisati sporazum o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Vest da je postignut načelni sporazum odmah je pozdravljena iz Stejt departmenta.  Rusija i Ukrajina su veliki svetski proizvodjači žitarica, ali je zbog ruske invazije na susednu zemlju 24. februara došlo do velikog rasta cena hrane, što je dovelo do međunarodne krize. Rat je zakočio izvoz žitarica iz Ukrajina,  desetine brodova nisu mogle da isplove iz luka, a oko 20 miliona tona žitarica je ostalo u silosima u luci Odesa. Ankara je saopštila da je tokom razgovora u Istanbulu prošle nedelje postignut načelni dogovor o planu u čijoj izradi su vodeću ulogu imale Ujedinjene nacije, te da će uključene strane sada pretvoriti taj dogovor u pisani dokument. Detalji sporazuma još nisu poznati a treba da bude potpisan u petak u Istanbulu.  Pre prošlonedeljnih razgovora, prema rečima diplomata, plan je podrazumevao da ukrajinski brodovi "provedu" teretne brodove sa žitom kroz minirane vode svojih luka, Rusija pristane na primirje za vreme kretanja brodova, a Turska, uz podršku UN-a, pregleda brodove da bi se odgovorilo na ruska strahovanja o krijumčarenju oružja.  Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju u sklapanju, kako je Gutereš to rekao "paketa sporazuma", da se nastavi izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, i da se omoguće ruske isporuke žitarica i đubriva. Ukrajina bi potencijalno mogla da uskoro ponovo pokrene izvoz, rekao je ranije u četvrtak zamenik ministra poljoprivrede Taras Visockij. "Veći deo infrastrukture u lukama na širem području Odese - a ima ih tri - nije uništena, tako da je reč o nekoliko nedelja u slučaju da postoje odgovarajuće bezbednosne garancije", izjavio je Visockij na ukrajinskoj televiziji.  Moskva demantuje da je odgovorna za pogoršanje krize sa hranom, i umesto toga za situaciju krivi zapadne sankcije koje su usporile njen izvoz hrane i đubriva, kao i Ukrajinu, zato što je postavila mine u svoje luke u Crnom moru. Dan posle razgovora u Istanbulu prošle nedelje, SAD su pokušale da omoguće izvoz ruske hrane i đubriva, uveravanjem banaka, špeditera i osiguravajućih kompanija da takve transakcije ne predstavljaju kršenje američkih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.   
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina odvojeno potpisale sporazum o izvozu žitarica

Izvor: VOA, 21.Jul.2022

ISTANBUL - Rusija i Ukrajina potpisale su, odvojeno, sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, prenosi agencija Rojters. Sporazumu su posredovale Turska i UN, a pregovori su trajali dva meseca. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ukrajinski ministar infrastrukture...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.