Ankara: Rusija i Ukrajina sutra potpisuju sporazum o isporuci žitarica

Izvor: Beta, 21.Jul.2022, 23:08

Ankara: Rusija i Ukrajina sutra potpisuju sporazum o isporuci žitarica

Rusija i Ukrajina će sutra popodne u Istanbulu potpisati sporazum o izvozu žitarica, saopštilo je večeras tursko predsedništvo.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predstavnici Rusije i Ukrajine će učestvovati na ceremoniji potpisivanja, objavilo je tursko predsedništvo.Radi se o planu Ujedinjenih nacija da se deblokira izvoz ukrajinskog žita i dozvoli Rusiji da izvozi žito i djubrivo.Gutereš je radio na planu koji bi omogućio Ukrajini da izveze milione tona žitarica iz skladišta koji su zbog rata blokirani u ukrajinskim lukama na Crnom moru. To bi moglo da ublaži globalnu krizu u hrani zbog koje su skočile cene žita i drugih žitarica.Te strane su se sastale prošle nedelje u Istanbulu kada je postignut okvirni dogovor oko tog plana.Planom se predvidjaju zajedničke kontrole brodova kada napuštaju i stižu u crnomorske luke i mehanizam koji bi osigurao bezbednost ruta, rekli su turski zvaničnici.Koordinacioni centar za slanje izvoza bi bio uspostavljen u Istanbulu i uključio bi zvaničnike iz UN, Turske, Rusije i Ukrajine.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: Očekujem sutra vesti o deblokadi ukrajinskih luka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da očekuje da će sutra iz Turske dobiti vesti o deblokadi ukrajinskih luka i izvoza žita...Sutra bi u Istanbulu trebalo da bude potpisan sporazum između ruske i ukrajinske strane kojim bi se deblokirao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.