Američki ultimatum Rusima: Imate dva meseca

Izvor: B92, 04.Dec.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ultimatum Rusima: Imate dva meseca

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

U suprotnom, rekao je Pompeo, SAD će napustiti sporazum.

Kako je rekao, Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Pompeo kaže da više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a, koji će trajati šest meseci. "Domet raketa predstavlja direktnu pretnju po Evropu", rekao je Pompeo, misleći na ruske krstareće rakete "SSC-8", odnosno raketni sistem 9M729.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

"Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna", rekla je Zaharova, prenosi AP.

Zaharova je demantovala da rakete "S SC-8" premašuju dogovoreni domet oružja u INF.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo opužio Rusiju da "vara", Zaharova demantuje

Izvor: RTS, 04.Dec.2018

Državni sekretar SAD Majk Pompeo postavio je Rusiji ultimatum od 60 dana o Sporazumu nuklearnih snaga srednjeg dometa (INF), iznevši tvrdnje da Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja. Zaharova ističe da se Rusija strogo pridržava sporazuma i da američka strana to zna. ...

Nastavak na RTS...

Američki ultimatum Rusima: Imate dva mjeseca

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Dec.2018

VAŠINGTON -- Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Moskva: Da znate, meta neće biti SAD već Evropa

Izvor: OkRadio.rs, 05.Dec.2018, 12:56

Nakon ultimatuma SAD, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov sazvao sastanak s stranim vojnim atešeima. Poruka: Opasan korak. Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa....

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.